© WDK

Doop loopt grondig mis: drie Nederlandse studenten naar ziekenhuis

Tijdens de jaarlijkse doop van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) zijn drie jongeren in het ziekenhuis beland. Eén van hen is er vandaag nog steeds opgenomen omwille van een darminfectie.

jdb

Studenten van het ASC moesten vorige maand voor hun ontgroeningsritueel in een gracht zwemmen en slapen tussen het afval. Maar voor drie van de twaalf studenten liep de dag niet zo goed af: ze moesten naar het ziekenhuis.

Chronische ontsteking

Twee van hen zijn intussen al opnieuw thuis. Eén student kampte met een zware longontsteking, een andere verstuikte zijn enkel bij wat de vereniging een “ongelukkige sprong” noemde.

De derde student - met de darminfectie - zou pas maandag het ziekenhuis verlaten hebben. Die wist tot aan de ontgroening niet dat hij aan een chronische darmontsteking leed. Het is wel onduidelijk of de student blijvende schade overhoudt.

Conventie geschonden

“Wij beraden ons momenteel of de studentenvereniging geschorst moet worden”, klinkt het bij ASC-voorzitter Boris Bekkering. De studentendoop zou namelijk de regels van de doopconventie geschonden hebben. Die conventie is een overeenkomst tussen studentenvereningen waarbij afspraken gemaakt worden om studentendopen veilig te houden en overlast te beperken. Onder meer heel wat Gentse studentenverenigingen hernieuwden maandag nog zo’n doopdecreet.

De universiteit nam intussen wel al de beslissing dat het ASC volgend jaar minder leden mag aantrekken. “Dit raakt hen hard, omdat het de continuïteit van de vereniging kan aantasten”, zegt Bekkering.

Hersenletsel

Het incident is nog maar eens slechte reclame voor de jarenlange traditie van studentendopen. Enkele dagen geleden raakte nog bekend dat een lid van studentenvereniging Gronings Vindicat uit Groningen met een hersenletsel was opgenomen in het ziekenhuis na een doop die er iets te stevig aan toe was gegaan.

Volgens de Nederlandse krant NRC werd de jongeman door zijn medestudenten zo hard aangepakt, dat hij een hersenoedeem opliep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer