Direct naar artikelinhoud
GGO

Geheime maïsproef krijgt groen licht van minister Ducarme

De geheime maïsproef kwam onder druk te staan door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.Beeld BELGA

Minister van Landbouw Ducarme (MR) heeft beslist dat het geheime maïsexperiment met CRISPR/Cas9 van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) afgerond mag worden. De controle en rapportering verscherpt wel conform de ggo-wetgeving.

De geheime maïsproef die door De Morgen werd ontdekt, kwam door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie nochtans in gevaar. Het Hof sprak zich niet specifiek uit over de proef, maar concludeerde wel dat de mutagenesetechnieken - waaronder de CRISPR-Cas9-techniek valt - de ggo-richtlijnen moeten volgen. "De overheid kan ons vragen om de proef te stoppen", zei het VIB daarover.

Dat gebeurt dus niet. Op donderdag en vrijdag gingen inspecteurs van het FOD Volksgezondheid ter plaatse om een controle uit te voeren en brachten daarover verslag uit bij minister Ducarme. "De conclusie is dat het project mag doorlopen, omdat de controles uitwijzen dat alles al goed verloopt volgens de regels van een ggo-veld", zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van het FOD.

De enige wijziging is eigenlijk dat ook het FOD de proef nu als een ggo zal behandelen. "Dat betekent een strengere controle en rapportering, die begeleiding kennen we van een viertal eerdere ggo-proeven", aldus Eyckmans. De vernietiging van het proefveld gebeurt dus zoals gepland: wanneer het project is afgerond.

Europarlementslid Bart Staes (Groen) is tevreden dat het project nu op de correcte manier behandeld wordt, "al had die beslissing er natuurlijk al vanaf het begin moeten zijn." In 2016 had de regering het VIB gevolgd in haar oordeel dat CRISPR/Cas9 niet onder de ggo-wetgeving valt.

"Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd", zegt Staes. Partijgenoot Ann Dedry diende deze week mondelinge vragen in voor minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld), die normaal in de tweede helft van september behandeld worden.