Direct naar artikelinhoud
Internationaal

Poetin bereid Trump opnieuw te ontmoeten, in Washington of Moskou

De Russische president Vladimir Poetin op de conferentie van de BRICS-landen in Johannesburg.Beeld REUTERS

Eerder deze week maakte het Witte Huis bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn Russische collega Vladimir Poetin dit jaar niet meer zal ontmoeten. Die laatste reageerde nu voor het eerst publiekelijk en laat weten dat hij een nieuwe ontmoeting met Trump in Washington of Moskou niet uitsluit.

"Wij zijn bereid president Trump uit te nodigen in Moskou. Overigens heeft hij een dergelijke uitnodiging al gekregen", zo zei Poetin tijdens de top van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in Johannesburg. Poetin ging niet in detail, maar liet uitschijnen dat hij ook naar Washington wil afreizen. "Maar de voorwaarden daarvoor moeten nog uitgewerkt worden", luidde het nog volgens het Russische persagentschap Tass. Poetin zei ook de ontmoetingen met Trump zeer zinvol te vinden.

Trump had na de topontmoeting met Poetin laten weten dat hij zijn Russische evenknie in de herfst in het Witte Huis had uitgenodigd. Daar moest hij deze week na een storm kritiek op terugkomen. De Amerikaanse president was na de topontmoeting in Helsinki zwaar onder vuur komen te liggen omdat hij niet kritisch genoeg was geweest voor Rusland. Zo snel terug een ontmoeting plannen lag dan ook erg gevoelig.

'De president denkt dat de volgende bilaterale ontmoeting met president Poetin moet plaatsvinden nadat de Rusland-heksenjacht voorbij is'
John Bolton, Amerikaans nationaleveiligheidsadviseur

Uiteindelijk vond Trump dan toch een reden om het bezoek op de lange baan te schuiven. "De president denkt dat de volgende bilaterale ontmoeting met president Poetin moet plaatsvinden nadat de Rusland-heksenjacht voorbij is", zei nationaal veiligheidsadviseur John Bolton met verwijzing naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar veronderstelde "collusie" tussen Moskou en het campagneteam-Trump, en inmenging van Rusland in de laatste door Trump gewonnen presidentsverkiezingen.

BRICS-landen wapenen zich tegen Trump

Poetin was in Johannesburg om zijn collega-presidenten van de BRICS-landen te ontmoeten. Zij klaagden na de top de "ongeziene uitdagingen" voor het multilateralisme aan. Daarbij viseerden ze openlijk de handelsoorlog die de Verenigde Staten lanceerden.

In een gemeenschappelijke verklaring uitten presidenten Vladimir Poetin, Xi Jinping, Cyril Ramaphosa, Michel Temer en premier Narendra "hun ongerustheid over de gevolgen van de macro-economische politiek van sommige grote geavanceerde economieën".

Twitter bericht wordt geladen...

De maatregelen "kunnen een economische en financiële volatiliteit veroorzaken in de opkomende economieën en een impact hebben op hun groeiperspectieven", zeggen ze. "Het systeem van multilaterale handel staat voor ongeziene uitdagingen." Ze benadrukken ook het "belang van een open globale economie die alle landen en volkeren toelaat om te genieten van de voordelen van globalisering".

De vijf opkomende economieën vragen "alle leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de WTO-regels te respecteren en hun engagementen na te komen in een systeem van multilaterale handel". Ze wijzen daarmee rechtstreeks de VS met de vinger, dat zich de voorbije maanden vijandig opstelde in de handelsbetrekkingen met China, Europa en Moskou.