Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Franse linkse partijen dienen motie van wantrouwen in tegen regering na zaak-Benella

Alexandre Benalla (m.) naast Frans president Emmanuel Macron (r.).Beeld EPA

Naar aanleiding van de zaak-Benalla hebben drie linkse partijen een gezamenlijke motie van wantrouwen tegen de Franse regering ingediend. De motie werd vandaag neergelegd in de Franse Assemblée nationale (vergelijkbaar met de Kamer van volksvertegenwoordigers).

De fracties van Nouvelle Gauche (socialistisch), GDR (communistisch) en La France Insoumise (extreemlinks) schaarden zich achter de tekst, die volgens de krant Le Monde melding maakt van een "ernstige disfunctie van de top van de staat".

"Het vertrouwen dat het volk moet schenken aan de regering en haar instellingen, is dus geschonden. De Assemblée Nationale moet de mogelijkheid hebben om zich uit te spreken over de verantwoordelijkheid van de regering en over het intrekken van het vertrouwen", staat te lezen in de motie.

Gisteren had ook al de rechtse partij Les Républicains (LR) een motie van wantrouwen ingediend. Beide teksten zullen dinsdag samen besproken worden in het halfrond. Er komen wel twee aparte stemmingen.

In Frankrijk is vorige week een politieke storm losgebarsten rond de onthulling van een video waarop te zien is hoe Alexandre Benalla, destijds veiligheidsmedewerker van president Macron, betogers hardhandig aanpakte tijdens een manifestatie op 1 mei in Parijs. Benalla werd kort daarop twee weken geschorst, maar het gerecht werd niet op de hoogte gebracht. Het parket van Parijs heeft intussen wel een onderzoek gestart tegen de 26-jarige Benalla. Hij wordt beschuldigd geweldpleging in groep, ongeoorloofd bekleden van functies en onwettige wapendracht.

"Geen slag uitgedeeld"

Benalla zelf ontkent ondertussen dat hij betogers een slag zou hebben toegediend. "Er zijn bewegingen die heftig zijn, die snel zijn, maar er is geen enkele klap uitgedeeld", zo beweert de intussen ontslagen veiligheidsmedewerker tijdens een interview op de Franse tv-zender TF1.

Twitter bericht wordt geladen...

Zijn verklaring lijken echter niet in overeenstemming te zijn met de videobeelden die de krant Le Monde op 18 juli vrijgaf. Daarop is onder meer te zien hoe Benalla, die een politiehelm draagt, een betoger wegtrekt bij agenten, hem meerdere klappen toedient en hem vervolgens op de grond werkt.

"Wat me het meest ergert, is dat de media nooit de beelden ervoor en de beelden erna hebben getoond", aldus Benalla. "Namelijk de beelden die mijn reactie hebben uitgelokt en die van de arrestatie."

Lees verder onder de foto.

Alexandre Benalla in de Franse tv-studio met een still uit de video waarin te zien is dat hij een betoger hardhandig aanpakt.Beeld AFP

"Ik zie dit niet als het plegen van daden die wettelijk laakbaar zijn. Ik werd geconfronteerd met mensen die vandalen zijn, die criminele feiten hebben gepleegd. Ik had de reactie van een burger die mensen wilde helpen arresteren, die volgens mij criminelen zijn."

Benalla werd kort na de feiten voor twee weken geschorst, maar het gerecht werd niet op de hoogte gebracht. Na het verspreiden van de video werd hij wel ontslagen. 

Beeld uit de video die toont hoe Alexandre Benalla een betoger hardhandig aanpakt.Beeld AFP