Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Geweld barst los op de Westelijke Jordaanoever na moord op Joodse kolonist

Palestijnse demonstranten gooien stenen naar Israëlische troepen rond het dorp Kfar Qaddum, vlakbij Nablus.Beeld AFP

De moord op een Joodse kolonist door een Palestijnse tiener heeft vandaag op de bezette Westelijke Jordaanoever geleid tot hard optreden van Israëlische veiligheidstroepen. Ook in Jeruzalem kwam het tot ongeregeldheden.

De uitbarsting van geweld volgde op het doodsteken van een 31-jarige man in de nederzetting Adam, enkele kilometers ten noorden van de Jeruzalem. De dader, een 17-jarige Palestijn, werd doodgeschoten door een van de kolonisten die hij gisterenavond met een mes had aangevallen.

De reactie van het leger liet niet lang op zich wachten. Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap Wafa trokken legervoertuigen en bulldozers deze ochtend het dorp Kobar binnen waar de Palestijnse tiener woonde. Het huis van zijn familie werd met de grond gelijkgemaakt – een beproefde Israëlische tactiek, bedoeld om potentiële aanslagplegers af te schrikken. Israëlische militairen, die ook woningen binnenvielen en arrestaties verrichtten, werden met stenen bekogeld. Het leger gebruikte traangas en rubberkogels om de Palestijnen uiteen te jagen. Volgens de Palestijnse autoriteiten overleed een 14-jarige Palestijnse jongen bij de vergeldingsacties.

'Het beste antwoord op terrorisme is de uitbreiding van nederzettingen op de Westoever'
Avigdor Lieberman, minister van Defensie

Politiek

Een politieke reactie volgde eveneens snel op het dodelijke incident. Avigdor Lieberman, Minister van Defensie, kondigde aan dat in de nederzetting Adam vierhonderd nieuwe woningen worden gebouwd. "Het beste antwoord op terrorisme is de uitbreiding van nederzettingen op de Westoever", zei hij.

"We worden er weer eens aan herinnerd dat we moeten vechten voor onze huizen", zei een woordvoerder van de kolonisten. Volgens het Palestijnse Wafa namen kolonisten vandaag wraak in de buurt van Nabloes, een grote stad op de Westoever. Een woning en akkers van Palestijnen werden in brand gestoken.

Onrustig

Op de Westelijke Jordaanoever was het de laatste maanden relatief rustig, terwijl in de Gaza-strook wekelijkse demonstraties plaatsvonden die uitmondden in geweld. Het Israëlische leger schoot op Palestijnen die het grenshek te dicht naderden en dat probeerden te vernielen. Meer dan 150 Palestijnen en een Israëlische militair kwamen om sinds de protestacties tegen de Israëlische blokkade van de kustenenclave in het voorjaar begonnen. Vandaag bestookte de luchtmacht onder anderen demonstranten die probeerden vliegers met brandbaar materiaal richting Israël te sturen. Er viel ten minste een dode. De ‘terreurvliegers’ hebben talrijke branden veroorzaakt in het gebied dat grenst aan Gaza, en voor miljoenen euro’s schade toegebracht aan de landbouw.

Palestijnse demonstranten dragen een gewonde richting het ziekenhuis.Beeld AFP

Ook in Jeruzalem, waar het de afgelopen maanden tamelijk rustig was, kwam het vrijdag tot een confrontatie tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen. Gemaskerde Palestijnen gooiden vuurwerk en stenen naar de Israëliërs rondom de Al Aqsa-moskee. De politie ontruimde het gebied met behulp van traangas en zogeheten schokgranaten, die een verdovende werking hebben.