Jongeren vervalsen ID om alcohol te kopen

© Arie Kievit / Hollandse Hoogte

Op fuiven werden in juni vier jongeren betrapt die hun identiteitskaart hadden vervalst om alcohol te kunnen kopen. Een rondzend­brief waarschuwt voor de trend.

Eline Bergmans, Maxie Eckert

Het Openluchtbal in Hamont-Achel kreeg op 29 juni bezoek van inspecteurs van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. Die kwamen controleren of de minimumleeftijd voor alcohol op de eindejaarsfuif in de Limburgse gemeente werd gerespecteerd.Een jong uitziend meisje dat gevraagd werd zich te identificeren, toonde een kopie van haar identiteitskaart op haar smartphone.

Volgens die kopie was ze ouder dan 18 en mocht ze dus sterkedrank drinken. Maar omdat het meisje zich opvallend nerveus gedroeg, beslisten de inspecteurs haar gegevens op te zoeken in het rijksregister. Volgens het rijksregister was ze geboren in mei 2002, terwijl de foto op haar smartphone mei 2000 als geboorte­datum vermeldde. Het meisje ging lopen, maar haar vriendin bevestigde dat ze geen 18 was.

‘Nadat we andere controleurs hadden ingelicht, hebben we in juni nog drie andere gevallen van identiteitsfraude vastgesteld in Aalst en Gent’, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de controledienst van de FOD Volksgezondheid. ‘Hun werkwijze was steeds dezelfde: de jongeren gebruiken telkens een speciale app waarmee ze de geboortedatum op hun identiteitskaart aanpassen.’

Valsheid in geschrifte

Jongeren die hun identiteits­bewijs vervalsen, maken zich schuldig aan een strafbaar feit, met name ‘valsheid in geschrifte’. Als de controleurs het opmerken, wordt de politie verwittigd. Die stelt een proces-verbaal op dat kan worden doorgestuurd naar het jeugdparket. Dat beslist of de zaak naar de jeugdrechtbank gaat of wordt geseponeerd.

Volgens de controleurs waren de vier jongeren erg onder de ­indruk toen ze betrapt werden. ‘Maar dit toont aan hoever jongeren gaan om alcohol te kopen. ­Onze inspecteurs betrappen ook steeds vaker jongeren die oudere vrienden vragen om alcohol voor hen te kopen’, zegt Van den Meerssche.

Volgens het VAD, het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs, is het gebruik van alcohol bij jongeren nochtans duidelijk op de terugweg. Dat blijkt uit hun jaarlijkse bevragingen op secundaire scholen. ‘Een meerderheid van de jongeren begint inderdaad op latere leeftijd met alcohol drinken’, zegt directeur Marijs ­Geirnaert.