Direct naar artikelinhoud
De dag van

Maakt rode lippenstift iemand écht sexy?

Marilyn Monroe, de Cleopatra van de moderne tijd.Beeld AP

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Dag van de Lippenstift.

“Als je een man in het oog wil springen, draag dan rode lippenstift”, zou Monica Bellucci ooit hebben gezegd. Daarbij enkele kanttekeningen. Eerst en vooral is het waarschijnlijk vier decennia geleden dat la Bellucci een man (of vrouw) niét in het oog sprong. Ten tweede was de Italiaanse actrice jarenlang het gezicht van de make-uplijn van Dolce & Gabbana. Bellucci hanteert dus misschien een verborgen agenda, maar toch, er is iets van aan. 

Rode lippenstift lijkt namelijk bijna een synoniem voor sexy. Marilyn Monroe en Liz Taylor staan in het collectief geheugen gegrift met een stel volle, vuurrode lippen. Later was er onder meer Julia Roberts in Pretty Woman en de alternatievelingen onder ons denken vast met een warme gloed terug aan Blondie of Shirley Manson van Garbage. Zij volgden allen het pad dat Cleopatra voor hen uitstippelde, dik 2.000 jaar geleden. Want zelfs de Egyptenaren gebruikten al lippenstift om hun schoonheid in de verf te zetten.

2.000 jaar geleden al zette Cleopatra haar schoonheid in de verf met een laagje lippenstift

In vuur en vlam

Al die tijd staat rode lippenstift voor iets mooi, iets mysterieus, iets sexy. Maar trekt het ook effectief aan? De universiteit van Manchester trok op onderzoek. Een experiment wees uit dat (vooral) mannen erg aangetrokken zijn door die rode lippen. Met verborgen camera's filmden ze mannen die een vrouw voor het eerst ontmoetten. In de eerste seconden kijken zij gemiddeld 2,2 seconden naar de ongestifte lippen van die vrouw. Bij vrouwen met roze gestifte lippen wordt dat 6,7 seconden, bij vuurrode lippen 7,3 seconden. De universiteit van Zuid-Bretagne stelde dan weer vast dat serveersters met rode lippenstift veel vaker fooien krijgen dan hun collega’s zonder.

Die felrode kleur trekt dus wel degelijk aan, maar waarom dan precies? Een eenduidig antwoord is er niet echt. Al zijn er denkrichtingen. "Een vrouw met rode lippen stuurt een signaal de wereld in. Ze toont dat ze zich goed voelt", zegt professor Marita McCabe, psychologe aan de Australische Deakin-universiteit. “Als je dat gevoel uitstraalt, scheid je je af van andere vrouwen, val je op.”

De moraal van het verhaal: een vrouw die zich goed voelt, straalt dat uit. Voor een man geldt uiteraard hetzelfde. En waarschijnlijk kan dat ook zonder rode lippenstift.

Ook onder alternatievelingen, hier Shirley Manson van Garbage, zijn rode lippen een hit.Beeld V2