© Dirk Kerstens

Van Overtveldt: “Verkiezingen VS voelbaar in Europa”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft maandagavond het openingscollege gegeven van het departement politieke wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. De universiteit waar hij jaren geleden zelf les volgde.

pvdp

Van Overtveldt had het voor een volle aula over de eurozone en de uitdagingen die hij zelf ziet. “Onder meer de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgende maand is een uitdaging. Anders dan in het verleden zitten we nu met twee opvallende kandidaten. Wie het ook wordt, zijn of haar impact op de economie kan groot zijn. In de Verenigde Staten zelf, maar ook in Europa. We zullen snel zien hoe de eurozone daarop reageert”, zei Van Overtveldt.

Brexit

Ook de Brexit houdt de minister bezig. “Je kunt voor of tegen zijn, maar het gaat wel gebeuren. Dat is een financiële breuk die haaks staat op waar we de Europese Unie voor hebben opgericht. Ik kan alleen maar hopen dat de uitstap van de Britten op een correcte en doordachte manier gebeurt voor beide partijen.”

Chinese overproductie

Verder kijkt minister Van ­Overtveldt met argusogen naar China, dat zich heeft ontwikkeld tot één van de sterkste econo­mieën ter wereld. “Alleen doen ze dat door hun eigen bedrijven forse kredieten te geven. Het land zit op dit moment met een overproductie en ik vraag me af hoelang ze dit nog gaan blijven doen. Als China op zeker moment minder gaat produceren leidt dat vrijwel zeker tot werkloosheid en een recessie. Dat zal ook bij ons te ­voelen zijn.”

Begroting

De minister wou maandag niet ingaan op de begrotings­besprekingen die op dit moment volop bezig zijn. Ook op de door ING aangekondigde ontslagen wou hij niet reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER