Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Vandaag drukste dag op Zaventem, 'zwart weekend' op de wegen in aantocht

Luchthaven van Zaventem.Beeld REUTERS

Wie vandaag op reis vertrekt, wordt aangeraden op tijd naar de luchthaven van Zaventem te vertrekken. Volgens de prognoses wordt het de drukste dag op Brussels Airport door de wissel in het midden van de zomervakantie. Dit weekend worden ook op de autowegen naar het zuiden lange files voorspeld. 

Volgens de VRT verwacht Brussels Airport vandaag zo'n 96.000 aankomende of vertrekkende reizigers. Onder de tienduizenden reizigers zijn onder anderen ongeveer 5.000 internationale festivalgangers van Tomorrowland die huiswaarts keren. Ook gisteren was het al druk op de luchthaven. Morgen wordt opnieuw veel volk verwacht.

De drukste momenten zijn traditiegetrouw tussen 8 uur en 10 uur 's morgens en tussen 16 uur en 18 uur 's avonds. Volgens Nathalie Pierard van Brussels Airport houden reizigers best rekening met lange wachttijden aan de check-inbalies en security. Ze raadt dus aan om op tijd naar de luchthaven te komen.

Automobilisten checken best tijdig het verkeer voor ze vertrekken en kunnen eventueel al een parkeerplaats reserveren.

Zwarte zaterdagen

Ook op de wegen naar het zuiden is het druk. Vooral op zaterdag, de traditionele 'wisseldag' van bungalowparken en vakantievilla's, wordt het aanschuiven. Op de eerste twee 'zwarte zaterdagen' van augustus kleuren de Franse snelwegen zwart van de files. Mobiliteitsorganisatie Touring raadt vakantiegangers aan op zondag te vertrekken, of op zaterdag maar dan pas vanaf de middag.

De verkeersdrukte begint vrijdag al, waarschuwt Touring. In Duitsland wordt het een 'rode dag' voor wie richting zuiden rijdt: het wordt erg druk met files tussen 14 en 20 uur, vooral op de ring rond München, de A9 Neurenberg - München en de A8 München - Salzburg, aldus VAB.

In Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zal het vrijdag iets minder druk zijn voor de vertrekkers. In Oostenrijk verwacht VAB zaterdag druk verkeer aan de grensovergangen met Duitsland, op de A10 Salzburg - Villach bij Flachau en op de A11 richting Slovenië bij de Karawankentunnel.

In Zwitserland is het vooral druk aan de Gotthardtunnel, met files vanaf erg vroeg 's morgens. De wachttijd kan uiteindelijk oplopen tot meer dan 2 uur. Ook aan de grensovergang met Italië bij Chiasso verwacht VAB in beide richtingen files.

 In de richting van het noorden worden nog geen problemen verwacht. 

De verkeersdrukte begint vrijdag al, waarschuwt Touring

Druk maar vlot verkeer

Voor zaterdag voorspelt Touring een 'zwarte dag' in Frankrijk. Het wordt er de hele dag door bijzonder druk, met ellenlange files op de A7 Lyon-Orange, de A9 Orange - Narbonne - Le Perthus en de A10 Parijs - Bordeaux - Hendaye. Elders in Europa is het een 'rode dag', wat betekent dat het vooral aanschuiven wordt op de traditionele knelpunten, en dat tussen 9 en 17 uur. Ook voor wie terugkeert voorspelt Touring moeilijk verkeer, met lange files in heel Europa tussen 11 en 18 uur. In Frankrijk is het voor de terugkeerders dan iets rustiger.

Zondag wordt een 'oranje dag' voor het vertrek in Frankrijk en Duitsland: het blijft nog erg druk voor wie vertrekt, met kleinere files. Elders in Europa voorspelt Touring druk maar vlot verkeer. Ook voor de terugkeer wordt zondag moeilijk verkeer verwacht met kleinere files in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In Frankrijk wordt voor zondag druk verkeer zonder noemenswaardige problemen voorspeld.

In Frankrijk geldt er een rijverbod voor vrachtvervoer en wagenstellen met een MTG van meer dan 7,5 ton op zaterdag van 7 tot 19 uur en op zondag van middernacht tot 22 uur. Voor het vervoer van kinderen per bus is er 24 uur lang een rijverbod van kracht, vanaf zaterdag om middernacht.