Leuven wil af van 'inpilsende' studenten

© atb

Vertegenwoordigers van de KU Leuven, hogeschool UCLL, de stad Leuven, politie en studentenkoepel LOKO hebben maandagavond de campagne tegen uitgaansoverlast op gang getrokken. Dit academiejaar wil men het indrinken op kot ontmoedigen.

Alain Trappeniers

De traditionele sensibiliseringscampagne tegen uitgaansoverlast die bij het begin van het nieuwe academiejaar in Leuven gelanceerd wordt, focust dit jaar op het indrinken op kot, waarbij studenten in groep op kot al veel alcohol consumeren vooraleer ze op stap gaan. Dat indrinken veroorzaakt volgens vertegenwoordigers van de KU Leuven, hogeschool UCLL, stad Leuven, lokale politie en studentenkoepel LOKO niet alleen overlast op kot, maar ook op straat en in het café.

Ook student Industrieel Ingenieur Brent Hendrickx uit Putte bij Mechelen had maandagavond omstreeks 21 uur op kot al twee glazen wijn gedronken vooraleer hij het Leuvense uitgaansleven indook met enkele nieuwe kotgenoten. “Het indrinken is een gebruik bij studenten dat er moeilijk uit te krijgen is”, zegt Brent. “Maar ik denk dat het probleem zich vooral situeert op het indrinken met sterkedrank. Dan kennen de meeste studenten hun grenzen niet meer. Sterkedrank ontmoedigen zou de overlast al kunnen beperken. Met pintjes drinken blijven de meesten vrolijk en weten ze wanneer ze overlast veroorzaken en best vertrekken.”

Nog meer acties

De initiatiefnemers achter de sensibiliseringscampagne ‘Doe het eens op café’ willen dat het indrinken op kot achterwege wordt gelaten. “Het is niet echt respectvol naar medestudenten en naar buren toe”, vertelt schepen van Studentenzaken Bieke Verlinden (SP.A). “Onderweg naar het feestje merken we dat er overlast is. Op het feestje zelf zijn de “indrinkers” ook niet altijd de aangenaamste feestvierders. In die zin willen we de mensen sensibiliseren”

Maandagavond trok het gezelschap met een “snuffelaar” in de hand langs fakbars en cafés. Wie voor het uitgaan nog niet had gedronken, kreeg een verwenmaaltijd in de Alma of gadget cadeau.

LOKO zal de komende weken samen met de faculteitskringen ook sensibiliserende acties organiseren in de fakbar of op hun td’s. Studenten die vroeg naar een td of fakbaravond gaan krijgen een bandje waarmee ze festivaltickets kunnen winnen. Op 13 oktober wordt voorts de collectieve indrink Aperitief Collectief georganiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen