Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Kwart kinderen uit Vlaamse Rand volgt Franstalig onderwijs

Beeld ter illustratie.Beeld thinkstock

Het aantal kinderen uit de Vlaamse Rand dat naar een Franstalige school gaat, groeit fors. Burgemeester van Dilbeek Willy Segers (N-VA) wil extra onderwijsmiddelen. "Het is de beste hefboom om deze gemeenten Vlaams te houden."

De Vlaamse Rand is de regio van negentien gemeenten rond het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. De Vlaamse overheid voert er sinds jaar en dag een beleid dat het Vlaamse en groene karakter van de streek moet beschermen. Ze doet dat omdat Brussel een verstedelijkings- en een verfransingsdruk uitoefent op de aangrenzende Vlaamse gemeenten.

Uit leerplichtcijfers van AGODI (Agentschap voor Onderwijsdiensten) blijkt dat die verfransing blijkbaar moeilijk tegen te houden is. In de Vlaamse Rand trokken in het schooljaar 2016-2017 – de meest recente cijfers – 17.368 van de 64.292 leerlingen tussen de 6 en 18 jaar naar een Franstalige school.

Leerpendelaars

Dat is 27 procent of meer dan een kwart. Uitschieters zijn zoals enigszins te verwachten Drogenbos (60 procent), Linkebeek (59 procent) en Sint-Genesius-Rode (46 procent). Maar ook in gemeenten als Zaventem (31 procent) en Sint-Pieters-Leeuw (32 procent) trekt nu al bijna een kwart van de leerlingen naar een Franstalige school in Brussel of Wallonië.

In verschillende gemeenten steeg het aantal van deze 'leerpendelaars' in drie jaar tijd met 10 procent. Het omgekeerde komt nauwelijks voor. Weinig Walen kiezen ervoor om hun kinderen over de taalgrens naar school te sturen.

Willy Segers (N-VA), Vlaams parlementslid en burgemeester van Dilbeek, een randgemeente met 24 procent 'leerpendelaars' naar Franstalige scholen) betreurt dit fenomeen. "Onderwijs is de grootste hefboom die we als Vlaamse Gemeenschap hebben om mensen te integreren en om de gemeenten rond Brussel Vlaams te houden."

Het omgekeerde komt nauwelijks voor. Weinig Walen kiezen ervoor om hun kinderen over de taalgrens naar school te sturen

De Dilbeekse burgemeester noemt het ook de beste garantie voor anderstaligen om Nederlands te leren. "Daarom moeten we ouders in de Vlaamse Rand overtuigen om voor het Vlaamse onderwijs te kiezen, in plaats van hun kinderen kilometers verderop naar een Franstalige school te sturen", stelt hij.

Streektaal

Ouders hebben die keuze, zegt Segers. "Maar we mogen niet blind zijn voor de gevolgen ervan. Kinderen spreken de streektaal niet of minder vlot, ze zijn langer onderweg van en naar school en ze zijn mee verantwoordelijk voor het capaciteitsprobleem in de Brusselse scholen. Ze zouden dus beter dichter bij huis Vlaams onderwijs volgen."

Segers wil daarom extra middelen, onder meer om scholen bij te bouwen in de Rand. Hij zal dat na de zomer aankaarten bij de bevoegde minister.