Vlaamse wielertoerist zag slachtoffers van fietsaanslag in Tadzjikistan: “Ze stapten uit en staken hen neer met messen”

In het Pamirgebergte in het Centraal-Aziatische Tadzjikistan zijn zondag vier fietstoeristen om het leven gekomen toen ze eerst door een wagen werden aangereden en vervolgens met messen werden neergestoken. Gentenaar Nicolas Moerman was meteen na de feiten ter plaatse, zijn relaas lijkt te bevestigen dat het gaat om een bewuste aanslag en niet om een ongeval of criminaliteit: “Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock.”

pom, jvh

Een groep van zeven fietsers bestaande uit toeristen uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Nederland was zondag onderweg voor een tocht van een dikke week toen ze in de regio Danghara, zowat 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe, werden aangereden door een wagen.

(Lees verder onder de foto.)

© Akhbor

Volgens getuigen kwam de auto in kwestie uit de tegengestelde richting , en week hij van zijn rijvak af om vervolgens bewust op de fietsers in te rijden. Daarna stopte de wagen, en stapten één of meerdere personen uit om de fietsers “met scherpe voorwerpen” neer te steken. Volgens de Tadzjiekse politie waren de daders “gewapend met geweren en messen”. Twee Amerikanen, een Zwitser en een Nederlander overleefden het incident niet, de drie andere fietsers raakten gewond.

Ongeval, overval of terrorisme?

In een reactie liet de Tadzjiekse minister van Binnenlandse Zaken Ramazon Hamro Rahimzoda weten dat het “mogelijk om een daad van terrorisme gaat”, maar dat “alle pistes worden opengehouden”: officieel is dus nog niet duidelijk of het gaat om een ongeval, criminaliteit (een overval, bijvoorbeeld) of terrorisme.

Maar opgedoken amateurbeelden die circuleren op sociale media lijken alvast te bewijzen dat het gaat om een bewuste aanval. Op de beelden is te zien hoe verschillende mensen op een drukke weg liggen, en hoe één wagen met opzet van rechts naar links uitwijkt om iemand aan te rijden.

(Lees verder onder de video. Opgelet: deze beelden kunnen als shockerend ervaren worden.)

Ook het relaas van de Vlaamse wielertoerist Nicolas Moerman lijkt die these te ondersteunen: de Gentenaar vertelt vandaag aan VRT NWS hoe hij net een lift had gekregen van een vrachtwagenchauffeur naar hoofdstad Doesjanbe, toen ze aan de kant van de weg fietsers zagen die teken deden dat ze moesten stoppen.

(Lees verder onder de foto.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Moerman: “We zijn onmiddellijk gestopt, uitgestapt, en hebben gevraagd wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock.” Daarop probeerde de Gentenaar te helpen door op de slachtoffers in te praten. “Ik heb gevraagd wat er gebeurd was en het eerste wat iemand zei, was dat ze aangereden waren door een auto, en dat er mensen waren uitgestapt die hen met messen begonnen neer te steken”.

© RFE/RL

Moerman ziet niet meteen een motief voor het incident: “Ik heb het raden naar wat de aanleiding kan geweest zijn.” Maar de aangeslagen Gentenaar wil na de gruwelijke gebeurtenissen alvast “zo snel mogelijk” terug naar huis.

Twee gedood, één aangehouden

De chauffeur die de toeristen aanreed, sloeg meteen na het ongeval op de vlucht. Eén man werd intussen opgepakt bij een politieactie, het zou gaan om een man van 21. Er zouden ook nog één, twee of vier verdachten door de politie doodgeschoten zijn, maar er bestaat nog geen duidelijkheid over de omstandigheden waarin dat gebeurde. Eén van de mannen verzette zich volgens de autoriteiten tegen zijn arrestatie.

© if

Tadzjikistan was “veilige route”

Eén van de (voorlopig) vier slachtoffers is de Nederlander René Wokke (56), een ervaren reiziger die al meer dan 130 landen had gezien. Zijn vriendin Kim Postma (58) ligt nog steeds gewond in het ziekenhuis.

“Dat ze nu een ongeluk meemaken in Tadzjikistan is wrang”, vertelt zijn broer Erik Wokke in de Nederlandse krant De Telegraaf. “Dat land had juist de ‘veilige route’ moeten zijn naar doelwit Iran. Na hun vertrek in Bangkok fietsten ze eerst door China, maar daar ondervonden ze zoveel problemen met de politie dat ze het land min of meer uitvluchtten naar Tadzjikistan. En Afghanistan wilden ze al helemaal ontwijken, wegens te gevaarlijk.”

De twee Amerikanen en de Zwitser die ook omkwamen, kenden Wokke en Postma naar verluidt niet. “Ze hadden die fietsers onderweg ontmoet en fietsten samen verder”, aldus broer Erik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen