Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Uitgever 'The New York Times' spreekt Trump aan op diens "diep verontrustende retoriek"

De redactie van 'The New York Times'.Beeld AFP

Arthur Gregg Sulzberger, de uitgever van The New York Times, heeft de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een privéontmoeting aangesproken op diens "diep verontrustende antimediaretoriek", die volgens Sulzberger niet alleen verdeeldheid zaait, maar ook steeds gevaarlijker wordt.

De twee spraken elkaar op 20 juli in het Witte Huis. Dat werd pas bekend nadat Trump afgelopen zondag op Twitter stelde dat hij en Sulzberger "lang hebben gesproken over de enorme hoeveelheid nepnieuws die door de media worden verspreid en hoe nepnieuws is getransformeerd in de uitdrukking ‘vijand van het volk’". "Sad", besluit Trump, die rept van een "heel goede en interessante ontmoeting". 

De Amerikaanse president heeft een ambivalente verhouding met "de falende" The New York Times, die hij geregeld heeft beschuldigd van leugenachtige berichtgeving.

Sulzberger heeft Trump naar eigen zeggen juist ontmoet om zijn zorgen te uiten over de retoriek die de president gebruikt om journalisten af te serveren, zo blijkt uit een verklaring die The New York Times heeft gepubliceerd

Zo zou hij Trump hebben uitgelegd waarom het begrip ‘nepnieuws’ schadelijk en onjuist is. "Ik heb gewaarschuwd dat zijn opruiende taal bijdraagt aan een toename aan bedreigingen van journalisten en dat dit zal leiden tot geweld", aldus de uitgever. Hij heeft Trump gevraagd te stoppen met zijn aanvallen op journalisten omdat die "de vrijheid van meningsuiting en een vrije pers ondermijnen".

'Ik heb gewaarschuwd dat zijn opruiende taal bijdraagt aan een toename aan bedreigingen van journalisten en dat dit zal leiden tot geweld'
Arthur Gregg Sulzberger, The New York Times

Trump slaat terug

Een aantal uur na de verklaring van Sulzberger haalde Trump op Twitter hard uit naar de media. Journalisten, zo schrijft hij, zetten zelf levens op het spel door ‘interne beraadslagingen van onze regering’ te onthullen. "Ik zal niet toestaan dat ons geweldige land wordt uitverkocht door Trump-haters in de stervende krantenindustrie."

Ook meldt Trump dat "de vrijheid van de pers samenvalt met de verantwoordelijkheid om nieuws nauwkeurig te brengen".

Twitter bericht wordt geladen...