Direct naar artikelinhoud
Politiek

DVZ wijst opnieuw Albanees uit voordat hij voor de rechter komt

Freddy Roosemont van DVZ in Terzake.Beeld VRT

Na de zaak-Rustemi is er opnieuw een Albanese crimineel die zonder het medeweten van justitie wordt uitgewezen. De man uit Gent werd opgepakt voor drugsfeiten. 

Normaal zou hij onder voorwaarden vrijkomen nadat zijn zus een borgsom van 5.000 euro betaalde. Maar de voorwaarde is dat hij zich ter beschikking houdt van het gerecht. En dat wordt moeilijk. Want hij wordt dinsdag overgebracht naar een gesloten centrum met het oog op zijn uitwijzing. Dat meldt het VRT-duidingsprogramma Terzake.

Advocaat Jorgen Van Laer hekelt de rechtsonzekerheid van zijn cliënt. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die onder staatssecretaris Theo Francken (N-VA) valt, neemt een beslissing die haaks staat op die van het gerecht, een verantwoordelijkheid van minister Koen Geens (CD&V). "Intussen heeft de zus van mijn cliënt wel die 5.000 euro betaald."

Het is de tweede keer op korte tijd dat vreemdelingenzaken en justitie elkaar tegenspreken. Safet Rustemi, een Albanese crimineel, moest normaal een celstraf van 22 jaar uitzitten. Maar toen hij in afwachting van zijn proces vrij was op borg, zette DVZ hem al het land uit. Hij zou nu een strand uitbaten in Albanië.

DVZ-baas Freddy Roosemont benadrukt dat zijn dienst gewoon haar werk doet. "Wij hebben geen vraag van justitie gekregen", klinkt het. Het proces van de man zou niet in gedrang komen.