Direct naar artikelinhoud
Vuurwapens

Print eens een pistool voor slechts 142,30 euro

Cody Wilson showde zijn 3D-geprint pistool in 2013, thuis in Austin.Beeld AP

In 2013 bewees de Amerikaan Cody Wilson al dat het kon: een vuurwapen 3D-printen. Na jaren procederen mag hij de plannen voor zijn pistool vrij op het net zetten. Is het tijdperk van downloadbare vuurwapens aangebroken?

Het was wereldnieuws in mei 2013. Cody Wilson, een vierentwintigjarige rechtenstudent uit Texas, was erin geslaagd om als eerste een functioneel vuurwapen te 3D-printen. Hij doopte zijn uitvinding The Liberator, oftewel de bevrijder. Vijf dagen nadat Wilson de bestanden online beschikbaar maakte, verplichtte de Amerikaanse overheid hem om alles te verwijderen. De files waren op dat moment al meer dan honderdduizend keer gedownload.

Wilson ging in beroep tegen die beslissing en won vorige maand het geschil voor de rechtbank. The Economist wijst op de bizarre strategie van de Amerikaanse overheid om The Liberator uit huis-, tuin- en keuken-3D-printers te houden. Zo beargumenteerde Buitenlandse Zaken dat Wilson exportwetten schond omdat hij technische data over militaire uitrusting en munitie deelde met het buitenland.

In de VS is het perfect legaal om een wapen te maken voor eigen gebruik, zo lang het geen automatisch wapen is

De rechter volgde Wilsons redenering: het wereldwijde web staat vol handleidingen om wapens te maken. Waarom zou een 3D-geprint pistool dat je kan samenstellen uit 16 plastieken onderdelen en een spijker als slagpin dan niet mogen? Wilson is van plan om op 1 augustus zijn gedetailleerde handleiding opnieuw online aan te bieden.

Dodelijk

In de VS is het perfect legaal om een wapen te maken voor eigen gebruik, zo lang het geen automatisch wapen is. In maart 2013 kreeg Defense Distributed, het bedrijf van Wilson, een licentie om zijn vuurwapen te mogen verkopen van het Amerikaanse bureau voor alcohol, vuurwapens en explosieven.

Het enige issue waren metaaldetectors. Het is in de VS verboden om wapens te produceren die metaaldetectors in luchthavens en andere gebouwen omzeilen. Omdat er twijfel was bij de ontwerpers van The Liberator of de slagpin groot genoeg zou zijn om detecteerbaar te zijn, voorzagen ze een metalen plaatje op het model. Het staat iedereen vrij dat stukje metaal niet te monteren, aangezien het geen enkel nut heeft. 

The Liberator, het eerste functionele 3D-geprinte vuurwapen dateert uit 2013.Beeld RV

Al zouden de kogels het dodelijk wapen ook kunnen verraden, het pistool vuurt kogels met kaliber 0.38 af.

Wilson kocht voor zijn eerste model een tweedehands Stratasys Dimension printer. Die gebruikt een technologie die veel goedkope 3D-printers hanteren. Maar dat was in 2013 – in vijf jaar tijd heeft de technologie enorme stappen gezet.

Verboden

Bij een rondvraag bij verschillende 3D-printbedrijven in België of zij The Liberator zouden kunnen printen, was het antwoord eenduidig 'ja'. En of zij ook aanvragen binnenkrijgen van mensen om een vuurwapen te printen, antwoordde ook iedereen positief. 

Een van die bedrijven, dat anoniem wenst te blijven, maakte een gedetailleerde offerte op voor De Morgen. Wie een beetje zoekt op het internet kan alle nodige bestanden nu al vinden. In totaal zou het 3D-geprinte pistool 142,30 euro kosten. Alle gecontacteerde bedrijven benadrukten dat ze nooit vuurwapens hebben geprint of zullen printen. Dat neemt niet weg dat particulieren het weleens zouden durven proberen, bovendien kan iedereen de verschillende onderdelen bij verschillende 3D-bedrijven laten printen. 

Al dat is verboden in België. De federale politie laat weten dat enkel wapenhandelaars met een vergunning wapens mogen produceren. Bovendien moet elk vuurwapen geregistreerd zijn in het Centraal Wapenregister. "Wij hebben tot en met maart 2017 geen enkele zaak gekend waarin sprake is van een 3D-geprint vuurwapen. We gaan ervan uit dat die cijfers nog niet veranderd zijn", zegt een woordvoerder.

'Wij hebben tot en met maart 2017 geen enkele zaak gekend waarin sprake is van een 3D-geprint vuurwapen'
Federale politie

Ondertussen woedt het wapendebat in de VS furieus, en proberen zeker 21 staten Cody Wilsons plannen op allerlei manieren te dwarsbomen. Zo ging Defense Distributed akkoord om surfers uit de staat Pennsylvania te weren van zijn website nadat de advocaat-generaal Josh Shapiro dreigde met juridische stappen tegen het bedrijf.