Direct naar artikelinhoud
Sociaal protest

ACOD-militanten lonken naar Antwerpse haven: "We stoppen pas als Homans tot inkeer komt"

De socialistische vakbond blokkeert een sluis in Menen.Beeld Henk Deleu

Gaat de Antwerpse haven over twee weken plat? "Het zou wel eens kunnen", zegt ACOD-secretaris Jan Van Wesemael. De socialistische vakbond blokkeerde gisteren al een sluis in Menen. De eerste van een reeks acties tegen het nieuwe ambtenarenstatuut.

Een twintigtal schepen zat gisteren vast aan de sluis van Menen. Een delegatie van ACOD Openbare Diensten had met rode vlaggen en spandoeken postgevat bovenop de sluis. Van 7 tot 18 uur gingen de schepen noodgedwongen voor anker. "Een actie die bij de schippers op veel begrip kon rekenen", zeggen de actievoerders. "Zij weten wat het is om uitgebuit te worden."

De socialistische overheidsvakbond diende op 5 juli een stakingsaanzegging in tegen de plannen van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). Zij wil het statuut van vastbenoemde ambtenaren wijzigen. Op de laatste ministerraad voor de vakantie kreeg ze van de regering de toestemming om haar plannen door te zetten.

Blikvanger is de nieuwe ziekteregeling voor ambtenaren. Voortaan zouden ze nog dertig kalenderdagen hun volledige loon krijgen. Daarna vallen ze terug op 65 procent van hun loon. "Nu worden ze 100 procent doorbetaald tot hun ziektedagen op zijn", zegt ACOD-secretaris Jan Van Wesemael. Premies, zoals voor nachtwerk, zouden al na 30 kalenderdagen wegvallen in plaats van 35 werkdagen.

Ook kunnen ze makkelijker de laan worden uitgestuurd. Tot nu toe kon een statutair ambtenaar pas worden ontslagen na twee negatieve evaluaties binnen de drie jaar. Die termijn wordt losgelaten. Twee slechte evaluaties over de hele loopbaan volstaan.

'De komende weken zullen we onze strijd opvoeren. We stoppen pas als minister Homans tot inkeer is gekomen'
Jan Van Wesemael, ACOD-secretaris

Haven

Het ACOD eist dat de plannen van tafel worden geveegd. "Dit is een waarschuwing", zegt Van Wesemael. "De komende weken zullen we onze strijd opvoeren. We stoppen pas als de minister tot inkeer is gekomen." De eerstvolgende actie staat volgende week gepland aan de sluis van Wijnegem (op het Albertkanaal, adb). "En binnen twee en een halve week komt er een hele zware actie."

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). De acties zijn gericht tegen haar plannen om het statuut van vastbenoemde ambtenaren te wijzigen.Beeld Photo News

Waar die zal plaatsvinden, wil de vakbond niet kwijt. Wel dat het "iets te maken heeft met water" en dat "niet enkel kleine bootjes" getroffen kunnen worden. Of het om de Antwerpse haven gaat? "Dat zou wel eens kunnen", antwoordt Van Wesemael vaag. De rest van zijn kaarten houdt hij tegen de borst.

Intussen neemt het ACOD ook al andere doelwitten in het vizier. "Denk maar aan de gemeenschapsinstellingen die jongeren opvangen. Of de diensten van Kind en Gezin die kinderen wegen", klinkt het. Dat zou een gevoelige snaar kunnen raken bij de publieke opinie. Maar nood breekt wet. Van Wesemael: "Onze mensen zijn schatjes van mensen. Maar ze worden nu wel in hun portemonnee geraakt."

Interne keuken

De christelijke vakbond ACV kondigde vorige week al een actie aan tegen de nieuwe ziekteregeling voor federale ambtenaren. Op Vlaams niveau houdt de vakbond zich echter gedeisd. "We hebben nog geen stakingsaanzegging ingediend omdat we onze leden nog informeren", zegt Ilse Remy. "Maar dat neemt niet weg dat we waarschijnlijk zullen overgaan tot acties."

In vakbondskringen valt te horen dat de leden van ACV gedekt zijn als ze volgende week deelnemen aan de actie. "Logisch", klinkt het daar. "Zodra één vakbond een stakingsaanzegging heeft ingediend, zijn alle personeelsleden gedekt." Op de cruciale vraag of het ACV ook stakingsvergoedingen uitbetaalt, komt niet echt een sluitend antwoord. "Normaal niet, maar zoiets behoort tot onze interne keuken."

Het sociaal overleg moet eigenlijk nog beginnen. Normaal zou Homans op 24 september samenzitten met de bonden

Opvallend is dat het sociaal overleg eigenlijk nog moet beginnen. Normaal zou Homans op 24 september samenzitten met de bonden. Maar volgens hen is het overleg nu al ten dode opgeschreven. "Haar kabinetsmedewerker heeft laten weten dat de hervorming er sowieso komt, ook als we niet akkoord gaan", zegt Van Wesemael. "Wij laten ons echter niet naar de slachtbank leiden."

Minister Homans was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.