Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Al 115 vluchtelingen betrapt op 'vakantie' in thuisland

Al 115 vluchtelingen betrapt op 'vakantie' in thuisland
Beeld Photo News

Hier erkend worden als vluchteling omdat je leven in gevaar is in je thuisland, maar wel terugkeren voor vakantie of een familiebezoek: het is tegen de regels. Toch liepen 115 vluchtelingen dit jaar al tegen de lamp.

Erkende vluchtelingen mogen tijdelijk niet terugkeren naar hun land van herkomst, bijvoorbeeld voor een vakantie of een familiebezoek. De redenering: vluchtelingen krijgen in ons land bescherming omdat ze in hun eigen land gevaar lopen. Keert een vluchteling dan toch terug, dan geeft hij in feite het signaal geen bescherming nodig te hebben. Wie betrapt wordt bij een controle, riskeert dan ook zijn vluchtelingenstatus te verliezen.

Steeds meer van die zogenaamde 'vakantiegangers' lopen tegen de lamp. In 2016 waren er 56 meldingen van mogelijke asielfraude bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Vorig jaar waren dat er 134 en in de eerste zes maanden van dit jaar al 115.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.Beeld Photo News

"Extrapoleren we de cijfers, dan komen we waarschijnlijk uit op een 250-tal dossiers voor 2018", stelt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Ten opzichte van 2016 zullen we zo bijna een verviervoudiging van het aantal dossiers bereiken." Sinds 2016 trok het CGVS van 103 van de 305 betrapte vluchtelingen het statuut in, 135 dossiers worden nog onderzocht. En 67 vluchtelingen behielden uiteindelijk het statuut.

Reizen nu meer vluchtelingen naar hun thuisland? Niet noodzakelijk. De voornaamste reden voor de stijging is dat de samenwerking met onze buurlanden vruchten afwerpt, zegt het kabinet-Francken. Om onder de radar te blijven, vertrekken veel vluchtelingen via luchthavens uit buurlanden. Ons land sloot daarom al een samenwerkingsakkoord met Nederland en Duitsland. Het valt dan ook op dat die twee buurlanden betrekkelijk veel dossiers doorspeelden aan ons land. Ons land bezorgt ook aan Nederland en Duitsland informatie over vermoedelijke 'vakantiegangers'.

'Ten opzichte van 2016 zullen we bijna een verviervoudiging van het aantal dossiers bereiken'
Kabinet Theo Francken

Europese aanpak

Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelt dat er nog steeds belangrijke redenen zijn waarom vluchtelingen willen terugreizen. "Zo kennen we een Syrische vrouw die haar kinderen had moeten achterlaten en die van hier uit een gezinshereniging probeerde te regelen. Maar zo'n procedure neemt veel tijd in beslag. Ondertussen verkeerden haar kinderen in een penibele situatie. Ze stond voor een hartverscheurende keuze en besliste terug te keren", zegt Charlotte Vandycke. "Tot voor kort kon een vluchteling aan het CGVS de toestemming vragen voor een reis naar het herkomstland en werd dat per uitzondering toegestaan. Die regeling is jammer genoeg afgeschaft."

Het kabinet-Francken vermoedt dat het echte aantal vakantiegangers hoger ligt en wil tot een Europese aanpak komen van dit soort asielfraude. Volgende maand wordt er dan ook een Europese studie gelanceerd om het fenomeen van de vakantiegangers per lidstaat in kaart te brengen.