Direct naar artikelinhoud
Japan

Murakami spreekt zich uit voor doodstraf terroristen

Haruki Murakami.Beeld Michael Hauri

De Japanse auteur Haruki Murakami, bekend van IQ84 en Norwegian Wood, heeft in een zeldzaam essay in de Japanse krant Mainichi Shimbun zijn licht laten schijnen over de executie van dertien terroristen, eerder deze maand.

Shoko Asahara, leider van de Aum Shinrikyo-sekte, werd samen met twaalf sekteleden ter dood veroordeeld en opgehangen, nadat ze schuldig werden bevonden aan de dodelijke aanslag in de metro van Tokio in 1995. Toen kwamen dertien burgers om het leven. Zesduizend anderen werden ziek.

Murakami interviewde overlevenden voor zijn non-fictieboek Underground, dat in 1997 verscheen. Achteraf verklaarde hij dat hij diep onder de indruk was van hun rouwproces en dat het schrijven van het boek "iets veranderd heeft, in mijn persoonlijkheid".

In principe is hij tegen de doodstraf, stelt hij, maar na de ontmoeting met de overlevenden en nabestaanden "kan ik, met betrekking tot deze zaak, niet zeggen: 'Ik ben tegen de doodstraf.'" Toch waarschuwt de notoir teruggetrokken auteur voor een escalatie. "Als het motief erin bestaat om het instituut van de doodstraf nog langer te laten bestaan door deze kans aan te grijpen, is dat verkeerd."

In Japan werden sinds 2010 al 30 mensen geëxecuteerd.