Direct naar artikelinhoud
Uitgewezen Albanees

Gezochte Albanees: "Belgisch gerecht heeft me onrecht aangedaan"

Safet Rustemi staat op de most wanted-lijst van de federale politie.Beeld rv

Safet Rustemi, de Albanese crimineel die vorig werd uitgezet terwijl hij op borg vrij was, voelt zich een slachtoffer van de Belgische justitie. Dat zegt hij in een interview in La Dernière Heure. "Albanië moet me beschermen tegen het onrecht dat het Belgische gerecht me heeft aangedaan."

Net nu bekend raakte dat er opnieuw een Albanese crimineel wordt uitgewezen zonder medeweten van Justitie, pakt de Franstalige krant uit met een interview met Safet Rustemi. De Albanees keek in ons land aan tegen een celstraf van 22 jaar. Maar toen hij in afwachting van zijn proces op borg vrij was, zette de Dienst Vreemdelingenzaken hem al het land uit. Hij zou nu een strand uitbaten in Albanië, terwijl hij gezocht wordt door de federale politie.

"Albanië moet me beschermen tegen het onrecht dat me is aangedaan", zegt de Rustemi in het interview. "Ik heb nooit in mijn leven iets strafbaars gedaan."

Lees ook: Waarom crimineel Safet Rustemi op een Albanees strand zit, en niet in een Belgische rechtszaal

Dossier vervalst

Dat laatste valt te betwijfelen. In zijn thuisland wordt Rustemi, samen met zijn vier broers, gelinkt aan een veertigtal moorden. In België werd het vijftal al veroordeeld voor moordpoging, pooierschap, afpersing en cocaïnehandel. "Alleen omdat ik een Albanees ben en mijn dossier vervalst werd", volgens Rustemi. 

De beschuldigingen van moord in zijn eigen land zijn volgens de Albanees gebaseerd op anonieme getuigenissen, bedoeld om hem zwart te maken. "Ik heb geen bloed aan mijn handen."

Lees ook: "Dit ruikt steeds meer naar samenzwering van Francken tegen de rechterlijke macht"

De man is niet van plan naar ons land terug te keren en vraagt bescherming van Albanië. "Elke rechtbank waar ook ter wereld mag mijn dossier inkijken en mij berechten, maar in België is er geen gerechtigheid meer voor mij", klinkt het nog.