Direct naar artikelinhoud
Prostitutie

Aantal gevallen van uitgebuite meisjes door tienerpooiers zal dit jaar verdubbelen

Dubbel zoveel slachtoffers van tienerpooiers: "Het gaat geen meter vooruit"
Beeld Thinkstock

Het aantal gemelde gevallen van uitgebuite meisjes door tienerpooiers zal dit jaar verdubbelen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Payoke vzw en Child Focus die De Morgen kon inkijken. Beide organisaties roepen de Vlaamse overheid tot de orde. "Het gaat geen meter vooruit."

De problematiek van de tienerpooiers, waarbij mannen doelbewust jonge meisjes verleiden om hen in de prostitutie te duwen, blijft maar toenemen in Vlaanderen. Een centrale database bestaat niet, maar Payoke vzw, dat slachtoffers van tienerpooiers opvangt, eindigt dit jaar wellicht op 40 gemelde slachtoffers, bijna dubbel zoveel als vorig jaar. Child Focus, dat een meldpunt heeft voor slachtoffers, opende in de eerste helft van dit jaar al 73 dossiers, terwijl het er in 2017 slechts 42 opende in een jaar tijd. 

Het aantal slachtoffers is wellicht nog groter, want vermoedelijk blijft een groot aantal onder de radar van begeleiding en dus van de statistieken. Child Focus en Payoke vzw schatten dat de effectieve meldingen wellicht maar 20 procent van het totaal aantal slachtoffers uitmaken.

Naast een toenemende bewustwording is de vindingrijkheid van de tienerpooiers de oorzaak van de piek in de meldingen. "Een meisje moet maar één keer uit de kleren gaan voor een verborgen camera en de pooiers hebben materiaal om haar onder druk te zetten", zegt Klaus Vanhoutte van Payoke vzw. "Ze leggen vliegensvlug contact via sociale media en winnen snel het vertrouwen." 

'Een meisje moet maar één keer uit de kleren gaan voor een verborgen camera en de pooiers hebben materiaal om haar onder druk te zetten'
Klaus Vanhoutte, Payoke vzw

Om die problematiek te bestrijden lanceerde minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in 2016 een actieplan om slachtoffers beter op te vangen en de samenwerking tussen Welzijn en Justitie te bevorderen. Maar volgens Child Focus en Payoke vzw is het tijd voor een update. "Het is tijd voor een actieplan 2.0", zegt Heidi De Pauw, directeur van Child Focus. "Het actieplan is niet meer realistisch voor de huidige situatie op het terrein."

Een stuurgroep van de ministers van Welzijn en Justitie, Child Focus, Payoke vzw en andere organisaties werkt intussen aan een update. "Het probleem is echter dat de stuurgroep al anderhalf jaar geen meter vooruitgaat", zegt Vanhoutte. "Vandaag weten daders sneller in welke instelling hun slachtoffer zal geholpen worden dan de instelling zelf. Er is nu actie nodig."

Noodlottige kringloop

Payoke vzw en Child Focus kwamen recent met alternatieve voorstellen om de stuurgroep tot resultaten te dwingen. "90 procent van de slachtoffers wordt gerekruteerd in jeugdzorginstellingen, maar komt voor begeleiding vaak weer terecht in dezelfde instellingen", zegt Vanhoutte. "Wij pleiten voor geïsoleerde centra waar specifiek slachtoffers van tienerpooiers geholpen worden. De traditionele jeugdhulp ziet vaak geen slachtoffer, maar een probleemkind."

De Pauw beaamt. "Een groot deel van de statistieken zijn meisjes die terugkeren na eerder geholpen te zijn. Voor hen dringt de tijd." Al nuanceert De Pauw dat de stuurgroep te traag werkt. "Ik ben er zeker van dat het actieplan 2.0 er snel komt." 

De woordvoerder van minister Vandeurzen laat in een reactie weten dat de aanpak van de problematiek hoog op de agenda blijft staan. "Er is de voorbije jaren extra geïnvesteerd en heel wat expertise opgebouwd. Omdat blijvende inspanning nodig is, wordt het actieplan voortdurend bijgestuurd."