Direct naar artikelinhoud
Aanval Tadzjikistan

IS komt met 'bewijs' over daders van aanslag op fietstoeristen in Tadzjikistan

De vijf mannen die IS in een video naar voren schuift als daders van de aanslag.Beeld VTM

Een video van vijf jonge mannen bij een IS-vlag moet aantonen dat de terreurorganisatie achter de aanslag op de fietstoeristen in Tadzjikistan zit.

Islamitische Staat heeft een video gepubliceerd van vijf mannen die volgens de terroristische beweging verantwoordelijk zijn voor de aanslag op de fietstoeristen in Tadzjikistan. IS verspreidde die via zijn persbureau Amaq. 

Te zien zijn vijf jonge mannen op een heuvel, met achter hen een IS-vlag. In het Tadzjieks zweren ze trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de terroristische beweging. Ze zeggen niets over de aanval met een auto en messen van afgelopen zondag op een snelweg in het zuidwesten van Tadzjikistan, waarbij een Nederlander, twee Amerikanen en een Zwitser omkwamen.

Een Nederlandse die gewond raakte bij de aanval heeft het ziekenhuis verlaten. Ze is met bijstand van de Duitse ambassade in Tadzjikistan ondergebracht in een hotel, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De mannen zeggen in de video niets over de aanval met een auto en messen van afgelopen zondag

Wederopstanding

De video van IS komt een dag nadat de terroristische organisatie in een verklaring had geschreven dat de aanvallers 'soldaten' van IS zijn en 'gereageerd hebben op oproepen tot aanvallen op burgers van coalitielanden'. Daarmee doelen ze op de door de VS geleide coalitie in Syrië en Irak. IS lijkt niet te claimen de daders zelf geïnstrueerd te hebben voor de aanval in Tadzjikistan.

Het is onzeker of de vijf in de video de aanvallers zijn. Het ministerie beschuldigde een Tadzjiekse islamitische partij van de aanval. De enige verdachte die de veiligheidsdiensten levend aanhielden, zou bekend hebben als 'lid' van de Partij van Islamitische Wederopstanding (PIW). Die ontkent.