Direct naar artikelinhoud
Jeff Goldblum

Hoe Jeff Goldblum het fenomeen werd dat hij vandaag is

Het beeld van Jeff Goldblum aan de London Bridge.Beeld EPA

Een 7,5 meter hoog beeld van Jeff Goldblum staat sinds vorige week te pronken in Londen. Op zijn 65ste mogen we de acteur stilaan een fenomeen noemen. Een cultfiguur zoals Bill Murray. Iemand die overal opduikt en overal mee wegkomt. Zelfs een rol in matige films als Hotel Artemis.

Hij is grappig. Hij heeft smaak. En hij blijft onwaarschijnlijk aantrekkelijk, ook op zijn 65ste. Er is iets met Jeff Goldblum dat ons aan Bill Murray doet denken. Het zijn generatiegenoten, voortreffelijke acteurs en ze hebben beide pas laat in hun carrière de status van cultfiguur bereikt.

Ruim vier decennia cinema geeft een prima idee van het brede spectrum dat Goldblum aankan. Hij was stoer (Death Wish), surrealistisch (The Fly), charismatisch (Jurassic Park), intellectueel (The Grand Budapest Hotel). En vaak ook legendarisch, zoals in zijn vier-woorden-durende cameo in Woody Allens Annie Hall: “I forgot my mantra.” En niet te vergeten: hij redde de planeet van aliens in Independence Day. Twee keer. En toch was hij nooit dé posterboy.

Jeff Goldblum als Ian Malcolm in 'Jurassic Park' (1993).Beeld RV

Life, euh, finds a way

Maar anno 2018 is dat anders. Een overbodige cameo in Jurassic World: Fallen Kingdom, het Marvel Cinematic Universe nóg gekker maken als excentrieke hippie in Thor: Ragnarok of een rol in een matige film als Hotel Artemis? Elk excuus is tegenwoordig goed om de man op te voeren in een major talkshow. 

En daarin wordt dan niet zelden de draak gestoken met zijn signature acteerstijl. Goldblum bouwde volgens sommigen zijn carrière op zijn schijnbaar onnavolgbare cadans, waarbij hij pauzes laat vallen op de meest onlogische momenten. “Life, uh, finds a way,” bijvoorbeeld, in Jurassic Park. Bij mindere goden wordt dat al snel weggezet als een vervelende vorm van stotteren. Goldblum komt er mee weg – glansrijk. En dat allemaal schijnbaar onbewust, als we hem mogen geloven. “Ik doe het niet om een soort van, euh, effect te bereiken.”

Maar online is hij nog méér aanwezig. Schattige poesjes, opschikkende panda’s en platte porno: maak plaats, want Goldblum is de nieuwe koning van het internet. Dat begon wat raar in 2002, toen iemand een foto uit The Fly bewerkte met het opschrift ‘Jeff Goldblum is Watching You Poop’ – een meme die viraal ging, nog voor het woord 'meme' (of social media) bestond. Maar de afgelopen jaren raakte de online community haast geobsedeerd door de acteur, met memes van een Goldblum-met-ontbloot-bovenlijf – geïnspireerd op een scène uit Jurassic Park – die het internet overspoelen. Of varianten op de 'life finds a way'-meme. 

The Curiosity of Jeff Goldblum

Waarom hij plots overal opduikt, wordt geparodieerd of – zoals élke superster – valselijk dood wordt verklaard, is ook voor Goldblum zelf een raadsel. “Ik heb die online aandacht niet zelf in gang gestoken”, zei hij onlangs aan Vulture. Volgens de acteur lag de vernieuwde interesse aan zijn rollen in The Life Aquatic with Steve ZissouThe Grand Budapest Hotel en Isle of Dogs.

Niet toevallig films van Wes Anderson, een regisseur die graag samenwerkt met een vast groepje sterren onder wie de toen al cultfiguur Bill Murray. "Volgens connaisseurs heeft die samenwerking me geen kwaad gedaan. En als ik nu interviews geef, vraagt men me dingen als: ‘Hey Jeff, doe eens alle rollen uit Jurassic Park.' En dan gaan die dingen de wereld rond. Schattig, toch?”

En het lijkt wel of ze hem werkelijk álles kunnen vragen. Rank de beste memes over jezelf, beantwoord de meest gestelde vragen van het internet en beoordeel deze tattoos met jouw afbeelding. Maar ook: welke Jeff Goldblum kan een gevecht winnen, welke Jeff Goldblum kan jij het beste tekenen of zing eens een vies, Frans liedje. Hij doet het met de glimlach. En zonder greintje ironie. Of ja, een beetje ironie. Toen comedy videoplatform Funny or Die hem vroeg voor een webreeks over koken, zei hij ja. Maar de gekke man kan niet koken. En dat levert de vreemdste, doch ook altijd geestige resultaten op.

Binnenkort maakt hij trouwens een docureeks voor National Geographic waarin hij op zoekt gaat naar “buitengewone verhalen achter de normaalste dingen”. Het programma zou The Curiosity of Jeff Goldblum heten – een titel die ook boven dit artikel had kunnen staan.

Jazzcat in Dries Van Noten-short

Intussen wordt de man in modebladen uitgeroepen als absoluut stijlicoon. Neem nu zijn recente tv-optreden in Jimmy Kimmel Live!, dat achteraf danig over de tongen ging. Of beter: de felgekleurde, drukke Prada-shirt waarin hij gehuld ging. Voor velen was het erover, voor fashionistas hét bewijs van zijn aangeboren gevoel voor stijl. 

Gevraagd naar het geheim van het fenomeen Goldblum, zegt hij: “Mijn stijl helpt. Ik draag een Dries Van Noten-short.” En dat maakt van hem de enige 65-jarige die dit jaar al vier lifestyleartikels kreeg in het mannenblad GQ, plus flamboyante covershoot. 

Een foto die is geplaatst door Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) op

Eind mei kwam daar nog een platencontract bovenop. Want wanneer Goldblum niet aan het draaien is, kan u hem elke woensdagavond aan het werk zien in Rockwell in Los Angeles. Daar is hij vaste pianist van The Mildred Snitzer Orchestra. Onder de radar, want nooit groot geafficheerd. Tot hij vorig jaar te gast was in de Graham Norton Show. Gregory Porter stelde er zijn nieuwe album voor, en Goldblum kroop achter de piano. En dat viel niet in dovemansoren. Binnenkort verschijnt zijn eerste jazzplaat bij Decca.

#JurassicJeff

Het toppunt van al dat Goldblumisme is dat hij sinds vorige week pronkt aan de voet van de Tower Bridge in Londen. Een 7,5 meter hoog beeld toont hem in 'die pose met ontbloot bovenlijf' – een merkwaardige hommage van een Britse tv-distributeur die 25ste verjaardag van Jurassic Park in de verf wou zetten.

En de acteur gaat er graag in mee. Rare montages, fan-art of dat bewuste beeld in Londen? Hij deelt het allemaal zélf op Instagram

Een foto die is geplaatst door Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) op

Dat uitgerekend deze man tijdelijk vereeuwigd wordt (en niet Sam Neill, Laura Dern of Richard Attenborough), is geen toeval. Goldblum is een fenomeen – iemand die de status heeft bereikt dat hij nooit nog iets verkeerd kan doen. In het echt is hij net zo stoer, surrealistisch, charismatisch, intellectueel of simpelweg legendarisch als zijn personages op het witte doek. 

En dat maakt van hem – niet dat we er nog één nodig hadden, maar toch – een tweede Bill Murray. Iemand waarvan mensen zeggen: "Jeff Goldblum is somehow even more Jeff Goldblum than you think he is."

Twitter bericht wordt geladen...

Hotel Artemis speelt nu in de zalen. Lees hier onze recensie.