Direct naar artikelinhoud
Werk

Een startende werknemer verdient gemiddeld 2.195 euro

Een jonge bediende met een bachelordiploma verdient ongeveer 20 procent minder dan een arbeider.Beeld thinkstock

Een jongere die aan zijn eerste job begint, verdient gemiddeld 2.195 euro bruto. Afhankelijk van het diploma zijn er wel grote verschillen, blijkt uit een analyse van de starterslonen bij 40.000 werkgevers in Vlaanderen.

Zo verdienen jongeren met enkel een diploma lager middelbaar op zak volgens het onderzoek van HR-dienstverlener Acerta gemiddeld 1.829,60 euro, of 16 procent minder dan het gemiddelde. Universitairen zitten met een gemiddeld loon van 2.426,25 euro 10 procent boven het gemiddelde.

Het opleidingsniveau is niet de enige factor die meespeelt. Ook de vraag op de arbeidsmarkt speelt een rol. Zo verdient een startende arbeider met een middelbareschool- of bachelordiploma ongeveer 20 procent meer dan een bediende met hetzelfde studieniveau. 

Een jonge arbeider met een middelbareschooldiploma verdient gemiddeld 2.364 euro; een bediende 1.962 euro. Met een professionele bachelor op zak gaat het respectievelijk om 2.767 euro en 2.272 euro.

Vrouwen al meteen benadeeld

Ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen is van bij de start meteen aanwezig. Enkel in de groep van de starters met een lager middelbaar diploma verdienen vrouwen meer dan mannen. Op alle andere niveaus geldt het omgekeerde. Het verschil is het grootst bij de professionele bachelors en het kleins bij universitairen.