Direct naar artikelinhoud
Zomer

Zo uitzonderlijk was de maand juli

Zo uitzonderlijk was de maand juli
Beeld Marc Baert

Juli was een abnormaal warme maand voor Ukkel. Dat meldt het KMI in zijn klimatologisch overzicht van vorige maand.

Gemiddelde temperatuur: 22°C

Juli 2018 gaat de geschiedenisboeken in als een zeer zomerse maand. De gemiddelde temperatuur bedroeg 22°C, terwijl dat normaal 18,4°C is. De gemiddelde maximumtemperatuur was 27,4°C. Doorgaans schommelt dat gemiddelde rond de 23,0°C. De gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg in juli 16,2°C; gewoonlijk is dat 14,0°C. 

De hoogste temperatuur van 35,4°C werd op 26 en 27 juli waargenomen. De laagste temperatuur - 12,5°C - werd dan weer gemeten op 18 juli. 

26 zomerdagen

Het KMI registreerde in juli 26 zomerdagen - dat zijn dagen waarop de temperatuur boven de 25°C steeg. Dat is een uitzonderlijk hoog aantal want gemiddeld zijn er in een julimaand ongeveer 9,7 zomerdagen. 

4 tropische dagen

Op vier dagen werden er ook tropische temperaturen opgemeten, waarbij het kwik boven de 30°C ging. Ook dat is een abnormaal hoog aantal. 

Juli was ook goed voor een eerste hittegolf: in Ukkel bedroeg de maximumtemperatuur minimum vijf opeenvolgende dagen 25°C, waarvan drie dagen 30°C. 

Uitzonderlijk weinig regen

De gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden in ons land waren overal uitzonderlijk laag en schommelden ver onder de normale waarden. 

In Ukkel viel er echter een normale neerslaghoeveelheid, dankzij enkele stevige onweersbuien op het einde van de maand. In totaal viel er zo 49,7 millimeter neerslag. Dat gebeurde in slechts vijf dagen, wat dan weer een uitzonderlijk laag aantal is en een evenaring van het record van 1989.

Luchtvochtigheid: 54 procent

Dat dit een zeer warme en eerder droge maand was voor Ukkel, valt ook op door de uitzonderlijk lage waarde voor de relatieve luchtvochtigheid, een parameter die zelden ter sprake komt. Met een waarde van 54 procent bereikten we in België zelfs een nieuw record: het vorige, van 62 procent, dateert van 2006. In een normale maand bedraagt de luchtvochtigheid 73 procent. 

298 uur zonneschijn

Ook de zonneschijnduur was de afgelopen maand abnormaal hoog voor Ukkel met 298 uur en 10 minuten. Het KMI registreerde maar één zwaarbewolkte tot betrokken dag, wat een uitzonderlijk lage waarde en tevens een nieuw record is. Het vorig record van twee dagen dateerde al van 1983. Normaal zijn er 9,5 bewolkte dagen in de maand juli.