Ontslagen ambtenaar eist 1,5 miljoen euro vergoeding van stad Hasselt

© Ivar Hermans

22 jaar nadat hij ontslagen werd door de stad Hasselt, wil ingenieur Ivar Hermans (54) 1,5 miljoen euro schadevergoeding. “Het heeft nu lang genoeg geduurd. Ik heb al sinds 2010 een uitspraak in mijn voordeel van de Raad van State”, zegt de man uit Erps Kwerps die intussen aan de slag kon als ontwerper van sluisdeuren voor de Vlaamse Gemeenschap. “Het geld hoef ik trouwens niet zelf. Ik denk er aan om dat te investeren in de doorgroei van een Steinerschool in Limburg.”

Dirk Jacobs

Bijna een kwarteeuw duurt het conflict tussen stad Hasselt en Ivar Hermans nu al, nadat hij in 1994 ontslagen werd. “Maar ik wil nog altijd in gesprek gaan met de stad, omdat ik heel goed besef dat de bestuurders van vandaag niet die van destijds zijn, toen Louis Roppe burgemeester was”, zegt Hermans. “Daarom hebben we een brief geschreven waarin we zeggen dat er voor 6 oktober duidelijkheid moet zijn.”

“De klok tikt. Maar in 2010 heeft de Raad van State een arrest geveld dat mijn ontslag niet correct was. Mijn echtgenote is overleden, ik stond er als man met de kinderen alleen voor en daardoor heb ik het niet eerder uitgevoerd. Maar mijn Nederlandse vrienden hebben me nu overtuigd dit toch te doen. Als de stad nu niet ingaat op de uitnodiging, dan zijn ze niet slim. Willen ze het op de spits drijven, mij best."

Niet sollen

"Maar ze moeten wel beseffen dat stilzitten vanaf nu voor mij geen optie meer is. Ik wil gewoon bewijzen dat ambtenaren ook rechten hebben en dat ze niet zomaar met ons kunnen sollen”, zegt Hermans. “De Raad van State heeft al gezegd dat mijn ontslag, dat in de proefperiode van mijn loopbaan als diensthoofd bij de groendienst gebeurde, niet correct is. Ik had als klokkenluider gemeld dat er bij de aanbesteding voor de aanleg van de parking aan de Japanse Tuin, iets van om en bij de 30.000 euro, gesjoemeld werd.”

Hermans zou destijds een dossier uit een vergrendelde lade hebben gehaald om ermee te protesteren tegen de baas die gesjoemeld zou hebben. Die zaak werd geklasseerd en Hermans vloog aan de deur. “Ze hebben me buitengewerkt, onterecht zo blijkt”, zegt Hermans. “En dus wil ik daar iets voor terug. Donderdag is het 6 oktober, zolang wachten we nog.”

Concreet eist Hermans 1,5 miljoen euro van stad Hasselt, aan loonverlies en intresten. “Maar voor het geld doe ik het niet. Ik denk eraan om dat te investeren in de doorgroei van een Steinerschool in Limburg.”

Dag Hammarskjöld

Die link naar het Steineronderwijs is er niet toevallig. Hermans heeft immers de Nederlandse tak van de Zweedse stichting ‘Dag Hammarskjöld Foundation’ gemachtigd om in zijn plaats met de stad te onderhandelen. En achter die naam gaan, in Nederland, geen onbesproken figuren schuil. En ook zij staan achter de Steinertheorieën, al passen ze die wel naar hun eigen normen aan. De stichting werd in de Nederlandse media, tot zelfs op tv toe, al vaker belicht.

Opmerkelijk is dat de stichting in haar machtiging heeft opgenomen dat de 1,5 miljoen euro die ze eisen via hen naar Hermans zal verkassen. “Ik weet dat het geen doetjes zijn”, geeft Hermans aan. “Maar wat de stad met mij doet, is allesbehalve beleefd en braaf. En dus krijgen ze hetzelfde kaliber kuitenbijters tegenover zich.”

Schuif

“We hebben de brief van de Dag Hammarskjöld Foundation ontvangen”, bevestigt schepen van Juridische Zaken Gerald Corthouts. “Voor mij is dat een tiental dagen geleden gebeurd, en dat was de allereerste keer dat ik van dit dossier hoorde. We gaan de inhoud van de brief bekijken en netjes binnen de gevraagde termijn antwoorden. Ik kan mijnheer Hermans verzekeren dat de zaak zeker niet in een schuif gaat belanden. Duidelijk is inmiddels dat er een arrest van de Raad van State is dat zegt dat de arbeidsovereenkomst niet op de juiste manier is beëindigd. Maar de Raad van State bepaalt nooit een vergoeding daarvoor. Dat kan de arbeidsrechtbank doen, maar ik heb voorlopig geen weet van een dossier ter zake”, besluit Corthouts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen