© Photo News

Telenet-klanten kunnen binnenkort sprekend zappen

Telenet zal nog dit jaar zijn langverwachte nieuwe decoder voor digitale televisie testen bij 20.000 klanten. Dat heeft Telenet-topman John Porter woensdag gezegd. Opvallend is dat klanten de nieuwe decoder zullen kunnen besturen door tegen de afstandsbediening te praten.

Telenet belooft al lang een nieuwe decoder aan zijn klanten. De huidige generatie toestellen is immers niet meer geschikt voor bepaalde nieuwe technologieën. Zo kunnen er geen externe streamingdiensten zoals Netflix op draaien. Dat kan bij concurrent Proximus wel al.

Veel wilde Porter nog niet kwijt over de nieuwigheden aan het toestel, maar hij bevestigde wel dat uitzendingen in de hoge 4K-resolutie mogelijk worden, dat Netflix erop gebruikt zal kunnen worden en dat er stembesturing op zal zitten.

Hoe dat laatste werkt? “Gewoon praten tegen de afstandsbediening: ‘ik hou van Play Sports, verander het kanaal’“, gaf de CEO een voorbeeld.

Lange tijd kon spraakgestuurde artificiële intelligentie niet goed overweg met de Nederlandse taal, maar daar komt stilaan verandering in. Zo werd Googles assistent onlangs in Nederland gelanceerd.

Wanneer Telenet de decoder naar alle klanten zal beginnen uitrollen, is nog niet bekend. Telenet selecteert de testklanten op basis van verschillende technische criteria en producten. In de eerste fase zal van de testklanten regelmatige feedback verwacht worden.

“Bullshit”

De CEO van Telenet sprak ook over de dreigementen van een opstandige aandeelhouder. Het investeringsfonds Lucerne beschuldigt Telenet ervan een te innige band te onderhouden met hoofdaandeelhouder Liberty. Het antwoord van Porter daarop? “Bullshit”.

Lucerne, dat 1,86 procent van de Telenet-aandelen in handen heeft, schreef verschillende brieven naar Telenet om te klagen over de situatie. Het fonds meent dat Telenet helemaal naar de pijpen van het Amerikaanse moederbedrijf danst, ten koste van de kleine aandeelhouders.

“Veel werknemers van Telenet rapporteren rechtstreeks naar medewerkers van Liberty Global”, aldus Lucerne. En ook het lang uitblijven van een dividend was een doorn in het oog van de kleine aandeelhouder, die zelfs met een rechtszaak dreigde omdat Telenet de Belgische Corporate Governance Code niet zou respecteren.

Gevraagd wat Porter vindt van de beschuldigingen van Lucerne, reageerde hij zelfverzekerd. “Het is bullshit, ik kan het niet anders omschrijven. Het is gewoon niet waar. Ik rapporteer aan niemand bij Liberty. Niemand rapporteert bij Telenet aan Liberty”, zei hij.

“Het is wel waar dat we een actieve relatie hebben met hen, maar die gaat in twee richtingen”, aldus nog Porter. “Zij geven ons bijvoorbeeld innovatie en toegang tot kapitaalmarkten waar we zelf geen toegang toe zouden hebben. En wij doen wat we kunnen om hun agenda te steunen.”

Alle belangrijke kwesties worden door de hele raad van bestuur besproken, benadrukt Porter. Daarin zitten ook onafhankelijke bestuurders om de kleine aandeelhouders te vertegenwoordigen. “Onze onafhankelijke bestuurders zijn betrouwbaar. Ze doen hun job. Ik denk dat niemand het tegendeel kan aantonen.”

“Ze zijn een activistische aandeelhouder uit het boekje: ze willen opschudding en schakelen de media in om andere aandeelhouders voor hun kar te spannen”, besluit de Telenet-topman. “Wij praten met alle aandeelhouders en de grote meerderheid van hen steunt ons ook.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer