Direct naar artikelinhoud
Cultuur

British Library ontdekt heilige graal: nooit eerder getoonde sketches van Monty Python

Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman en Michael Palin in 'Monty Python and the Holy Grail'.Beeld ISOPIX

Er zijn nooit vertoonde sketches opgedoken van de legendarische Britse komediegroep Monty Python. De nooit gebruikte scenario's werden aangetroffen in het privéarchief van ex-Python Michael Palin, zo heeft de Britse krant The Times ontdekt.

In dozen met materiaal die Palin vorig jaar aan The British Library schonk, werden tientallen scenario's ontdekt die nooit zijn gebruikt. Bij dat materiaal bevinden zich ook de scripts voor twee sketches die bestemd waren voor de film Monty Python and the Holy Grail (1975). Een eerste sketch gaat over een zo goed als uitgedroogde man die in een woestijn in het Wilde Westen binnenstrompelt in een saloon, die uiteindelijk een boekenwinkel blijkt te zijn. Een tweede sketch gaat over een roze ridder. 

"Soms gebeuren zulke dingen", zo reageert Palin aan The Times. "Ik kan niet bedenken waarom we dit materiaal niet gebruikt hebben. The Holy Grail heeft geleidelijk aan vorm gekregen en oorspronkelijk hadden we veel meer ideeën dan degene die op het scherm zijn beland, maar er moest nu eenmaal een verhaal gevolgd worden."

De sketches zullen later deze maand bekeken kunnen worden in The British Library. Dan zullen ook een vijftigtal boekjes met notities over de films The Holy Grail en The Life of Brian worden tentoongesteld. Daaruit blijkt onder meer dat beide films drastisch verschillen van de oorspronkelijke ontwerpen. Zo was voor The Holy Grail een eerder conventioneel einde voorzien, maar de Pythons vonden het uiteindelijk toch grappiger – en goedkoper – om de film abrupt te laten stoppen.

Nieuwe film

De nieuwste film van Terry Gilliam, een van de zes leden van Monty Python, is sinds vorige maand ook te bewonderen in de Belgische zalen. Gilliam deed er een kleine dertig jaar over om zijn project, The Man Who Killed Don Quixote, naar het witte doek brengen.