Ryanair wil snel rond de tafel gaan zitten met bonden

© REUTERS

Ryanair zegt snel rond de tafel te willen gaan zitten met de pilotenvakbonden om een eind te maken aan de sociale onrust bij de luchtvaartmaatschappij. Of zo'n bijeenkomst meteen alle plooien zal gladstrijken is echter nog maar zeer de vraag.

hrt

De stakingen en stakingsdreigingen bij de Ierse lowcostmaatschappij beginnen hun tol te eisen. Het lijstje dat Ryanair zelf opsomt in een bericht op Twitter oogt dan ook indrukwekkend: stakingen bij de piloten in België en Zweden op 10 augustus en mogelijke stakingen diezelfde dag in Duitsland en Nederland. 'We hebben de vakbonden van die piloten allemaal aangeschreven om een bijeenkomst te regelen', aldus Ryanair. Het doel van die gesprekken: een arbeidsovereenkomst in al die landen af te sluiten.

Ryanair zegt ook dat het de bonden gevraagd heeft minstens 7 dagen op voorhand op de hoogte gebracht te worden van eventuele stakingen, zodat klanten op de hoogte kunnen gebracht worden van vluchten die afgelast worden en zodat die getroffen passagiers kunnen omgeboekt worden of hun geld kunnen terugkrijgen.

Dat lijkt misschien een verzoenende oproep, maar amper twee dagen geleden plaatste Ryanair nog een bericht op zijn site met de vraag aan de Ierse piloten - die op 3 augustus zouden staken - waarom ze nog altijd klanten het leven zuur maken, terwijl de maatschappij zegt 9 van de 11 eisen van de bonden in te willigen. Gezien al die toegevingen, is het 'onverantwoord' nog verder actie te voeren en te blijven weigeren om overleg te plegen, vindt Ryanair.

Kris Peeters krijgt antwoord

Ondertussen heeft onze Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) een antwoord ontvangen op zijn vraag aan Ryanair om het sociaal conflict niet te laten escaleren. Peeters had Ryanair-topman Michael O’Leary begin deze week een brief geschreven naar aanleiding van de waarschuwingsbrieven van Ryanair aan stakende werknemers, waarin stond dat hun afwezigheid geregistreerd zou worden als een ‘no show’ – een onwettige afwezigheid en een zware fout die bij herhaling tot ontslag kan leiden. Een maatregel waar de vakbonden niet mee konden lachen.

Peeters wilde O'Leary duidelijk maken dat het stakingsrecht inhoudt dat werknemers niet ontslagen kunnen worden op basis van hun deelname aan een staking. In het antwoord zegt Ryanair nu dat de stakende werknemers enkel hun loon voor de stakingsdagen niet zullen ontvangen, maar dat ze geen andere sancties zullen krijgen, meldt het kabinet-Peeters. Staken zou bijvoorbeeld geen invloed hebben op eventueel kansen hebben op promoties, aldus Ryanair.

‘Zou een evidentie moeten zijn’

‘Ryanair geeft aan dat het de principes van het stakingsrecht respecteert’, zegt Peeters. ‘Dat zou een evidentie moeten zijn, maar dit antwoord kan een geruststelling zijn voor het personeel’, meent de CD&V-vicepremier.