Direct naar artikelinhoud
tv-nieuws

Voor het eerst in 9 jaar: geen Geubels in 'De slimste mens'-jury

Voor het eerst in 9 jaar: geen Geubels in 'De slimste mens'-jury
Beeld VIER

Het leek wel alsof Philippe Geubels stilaan deel uitmaakte van het decor van De slimste mens ter wereld: negen jaar lang zat de komiek al in de jury van de quiz. Maar het nieuwe seizoen wordt er een zonder Geubels. "Te veel werk", luidt het.

Met Philippe Geubels geeft een van de absolute smaakmakers van De slimste mens verstek voor het nieuwe seizoen van de populaire VIER-quiz. De komiek zit nochtans als sinds 2009 in het programma. Ook vorig jaar was hij tien afleveringen lang te zien, ondanks zijn pas afgesloten exclusiviteitscontract met de VRT.

"Een te overladen agenda", klinkt de uitleg in de entourage van de kale komiek. "Extra werk zit er gewoon niet in." Geubels werkt niet alleen aan nieuwe projecten voor Eén, hij staat eind oktober ook met zijn theatershow Bedankt voor alles in de grote zalen in Vlaanderen.

'Geub'

Bovendien kruipt veel van Geubels' tijd in de fictiereeks die volgend jaar op Eén uitgezonden zal worden. In Geub speelt de komiek een versie van zichzelf die zich door liefdesverdriet en een carrièredip moet worstelen. Opvallend: Geub is van productiehuis Woestijnvis, dat ook De slimste mens maakt. Jeroom, Geubels' compagnon in de jury van de quiz, is een van de scenarioschrijvers. De opnames, die nu al lopen, zullen pas in het najaar afgerond zijn.

Schuld van 'De mol'?

De grote zenders hanteren al enkele jaren een soort ruilsysteem voor hun exclusieve tv-gezichten. Toppers van de ene mogen uitzonderlijk aantreden bij de concurrentie, als dat omgekeerd ook kan. Maar in de wandelgangen valt te horen dat de VRT het exclusiviteitscontract van Geubels iets harder en strikter wil laten naleven. Dat VIER afgelopen voorjaar De mol plots verhuisde van maandag- naar zondagavond, heeft mogelijk ook meegespeeld. De traditionele topavond van Eén kreeg zo keiharde concurrentie. Kobe Ilsens familieprogramma De drie wijzen moest flink wat aanhang inleveren. Dat gaf de collegiale aanpak een knauw. De VRT zal naar jaarlijkse traditie wel een ruime delegatie kandidaten afvaardigen voor De slimste mens.

Of Geubels een vervanger krijgt achter de jurydesk, is nog niet bekend. Vorig jaar schitterde de doorgaans grofgebekte Jeroom naast Geubels. Ook Wim Helsen, Bart Cannaerts, Stefaan Degand, Jonas Geirnaert en Jan Jaap van der Wal zetelden in de jury.

Valse borsten krijgen van Annemie Struyf (2012) ...Beeld KOS
... of dollen met Herman Brusselmans ...Beeld rv
... en Adriaan Van den Hoof (2015): met Philippe Geubels in de jury was 'De Slimste Mens' nooit saai.Beeld VIER