Direct naar artikelinhoud
Migraine

Nieuw medicijn biedt hoop voor migrainepatiënten

Nieuw medicijn biedt hoop voor migrainepatiënten
Beeld Thinkstock

De EU heeft het licht op groen gezet voor het allereerste medicijn dat migraine preventief aanpakt. Door middel van een maandelijkse spuit kunnen patiënten met ernstige klachten het aantal migraineaanvallen tot de helft beperken.

Barstende hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Wie er vaak mee wordt geconfronteerd, kent de allesoverheersende impact van een migraineaanval. Een wereldwijd onderzoek rekent migraine tot de vijf meest beperkende aandoeningen die er zijn. Een op de tien Belgen kampt ermee.

Een nieuw medicijn, dat in de VS al op de markt is en zopas ook de goedkeuring kreeg van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kan de levenskwaliteit van migrainepatiënten aanzienlijk verbeteren. Al in de jaren 80 toonden studies aan dat het eiwit CGRP bij een migraineaanval verantwoordelijk is voor de pijn en de gevoeligheid aan licht en geluid. Vier bedrijven hebben nu een antilichaam ontwikkeld dat in staat is om CGRP onschadelijk te maken.

Neuroloog Jan Versijpt van het UZ Brussel was betrokken bij klinische studies naar de impact van het medicijn en is hoopvol over de resultaten. "Dit is een belangrijke doorbraak. De wetenschap broedt al dertig jaar op een medicijn van dit type", zegt hij. Het antilichaam kan de frequentie van het aantal migraineaanvallen halveren en ook de ernst van de klachten doen afnemen.

Amper bijwerkingen

Een ander lichtpunt: het nieuwe preventieve medicijn is specifiek ontwikkeld om migraine aan te pakken en heeft amper bijwerkingen in tegenstelling tot huidige middelen die sommige patiënten krijgen voorgeschreven, zoals antidepressiva, pijnstillers of medicijnen tegen een hoge bloeddruk. "Al zijn de effecten op langere termijn nog niet gekend. Er zijn nog steeds klinische studies gepland of lopende", stipt Versijpt aan.

Migrainepatiënten die hun hoop vestigen op het nieuwe middel zullen wel nog even geduld moeten oefenen. In de VS betalen patiënten momenteel tussen de 400 en de 500 euro voor een maandelijkse spuit. "Hier zal de overheid zich eerst nog moeten buigen over de terugbetaling van het medicijn. Aangezien het om een grote groep mensen gaat, zullen wellicht enkel patiënten met ernstige en regelmatige klachten daarvoor in aanmerking komen", zegt Versijpt. De neuroloog verwacht dat de antilichamen ten vroegste in 2019 bij ons op de markt komen.