Direct naar artikelinhoud
hitte

Recordhitte verwacht in Spanje en Portugal

Kinderen in Pamplona zoeken verkoeling in een fontein.Beeld AP

Hoewel ze er wel wat gewend zijn, kreunen ook Spanje en Portugal dezer dagen onder een loden hitte. Temperaturen schommelen er nu al rond de 40 graden maar verwacht wordt dat het de komende dagen nog stijgt. 

Het zou wel eens kunnen dat wij in België vanaf vandaag geconfronteerd worden met een nieuwe hittegolf. In Spanje zullen ze daar eens goed mee lachen: het land kende volgens het Spaanse weerinstituut Aemet sinds 1975 nog maar tien zomers zonder hittegolf, zo meldt de VRT.

Maar wat de Spanjaarden en Portugezen nu meemaken, slaat alles. Vorig jaar kenden ze al een recordzomer met vijf hittegolven tijdens één zomer, dit jaar zouden ze wel eens het record van hoogste opgemeten temperatuur op het Europese continent kunnen breken.

Een vrouw in Sevilla zoekt naar een beetje verfrissing.Beeld AFP

Een hete luchtmassa die komt aandrijven van boven het Afrikaanse continent zorgt ervoor dat de temperaturen tot wel 50 graden kunnen oplopen. De luchtmassa strekt zich uit over het zuiden en centrum van het land en zal tot na het weekend voor hoge temperaturen zorgen. Vooral de zuidelijke regio Andalusië en de regio rond hoofdstad Madrid krijgen het zwaar te verduren: daar geldt een extreem hitterisico. Minstens tot zondag is er geen soelaas in zicht.  

In de valleien rond de rivieren Tajo, Guadiana en Guadalquivir kan het kwik de komende dagen naar 44 graden Celsius stijgen, waarschuwen meteorologen. Ook op Mallorca is de alarmfase geel van kracht met temperaturen van rond de 38 graden Celsius, aldus de lokale media.

De nachten blijven tropisch warm: het kwik zakt momenteel in vele delen van het land niet meer onder de 20 graden.
Wie aangenamere temperaturen zoekt, moet verder naar het zuiden afzakken. Slechts in de beide Noord-Afrikaanse exclaves Ceuta en Melilla en op de Canarische Eilanden stijgt het kwik niet boven de 30 graden Celsius.

Een Spaanse jongen zoekt verkoeling in een fontein in een Madrileens park.Beeld EPA
Recordhitte verwacht in Spanje en Portugal
Beeld AFP