Direct naar artikelinhoud

Trump stelt dan toch een wetenschappelijk adviseur aan

Trump stelt dan toch een wetenschappelijk adviseur aan
Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de weerkundige Kelvin Droegemeier aangesteld als wetenschappelijk adviseur van het Witte Huis. Klimaatexperten reageren verheugd.

Het heeft lang geduurd voordat Trump op de proppen kwam met een adviseur voor zijn wetenschappelijk departement, tot groot ongenoegen van heel wat Amerikaanse wetenschappers. Zij trokken al meermaals aan de alarmbel, maar kregen weinig gehoor.

Nu maakte de president bekend dat Droegemeier het White House Office of Science and Technology Policy (OSTP) zal leiden. De hoogste in rang op dat departement is momenteel de 31-jarige assistent Michael Kratsios.

Gerenommeerde wetenschapper

Hoewel de Senaat de benoeming van de 59-jarige Droegemeier nog moet goedkeuren, wordt er vanuit wetenschappelijke hoek al verheugd gereageerd. Hij is een gerenommeerde wetenschapper gespecialiseerd in extreem weer. Momenteel is Droegemeier vicevoorzitter voor onderzoek aan de universiteit van Oklahoma, waar hij al meer dan dertig jaar onderzoek doet naar stormvoorspellingen.

De jobomschrijving van wetenschappelijk adviseurs is niet erg afgelijnd. De president kan hem om raad vragen bij belangrijke politieke beslissingen, zoals het toekomst van kernenergie of om meer technologische doorbraken te bereiken.

Er circuleerden ook andere namen voor de post, maar die hadden een pak minder geloofwaardigheid dan Droegemeier. Zo was er de professor emeritus van de universiteit van Princeton, William Happer, die stelde dat er geen probleem was met de CO2-uitstoot. Een andere naam was die van David Gelernter, een  computerwetenschapper van de universiteit van Yale, die de menselijke invloed van de opwarming van de aarde minimaliseerde.

Volgens John Holdren, de wetenschappelijk adviseur van Barack Obama, zal het grootste obstakel voor Droegemeier Trump zelf zijn

Extreme hitte

Als hij de job krijgt, heeft Droegemeier de kans om met zijn expertise het beleid van Trump te veranderen. Ook vele delen van de Verenigde Staten kampen momenteel met extreme hitte. Dat leidde al tot verschillende bosbranden. 

Volgens John Holdren, de wetenschappelijk adviseur van Barack Obama, zal het grootste obstakel voor Droegemeier de Amerikaanse president zelf zijn. "Hij zal veel uitdagingen tegenkomen in zijn nieuwe job, zeker ook omdat er geen enkel bewijs is dat president Trump ook maar enige interesse heeft in wetenschap", zei hij aan E&E News.

Ook vele delen van de Verenigde Staten kampen momenteel met extreme hitte. Dat leidde al tot verschillende bosbranden.Beeld AFP