Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Renovatiewerken aan Brusselse justitiepaleis zullen pas tegen 2040 afgelopen zijn: "Er is geen echt plan"

De gevel van het Justitiepaleis wordt gerenoveerd.Beeld photo_news

Het Brusselse justitiepaleis staat al jaren in de stellingen en dat zal wel nog een tijdje zo blijven. De volledige renovatie van het gebouw zal pas in het jaar 2040 klaar zijn, zo schrijft La Libre. De voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg maakt zich zorgen over het gebrek aan visie over de toekomst van het justitiepaleis.

De stellingen rond het Brusselse justitiepaleis zijn ondertussen minstens even legendarisch als het eigenlijke gebouw. Het ziet ernaar uit dat de oorspronkelijke timing niet meer zal kunnen worden aangehouden, schrijft La Libre.

De juridische activiteiten in het indrukwekkende 26.000 vierkante meter tellende gebouw op het Poelaertplein kunnen gewoon doorgaan maar er zal nog minstens 20 jaar gewacht moeten worden om het om te vormen tot een moderne en comfortabele infrastructuur. Volgens La Libre zou minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd hebben dat de hele renovatie nog meer dan twintig jaar zal duren. Kostprijs van de hele onderneming: zo'n 100 miljoen euro.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), ook bevoegd voor de Regie der Gebouwen, hield altijd vol dat de werken in 2018 van start zouden gaan. De voorgevel zou tegen 2021 klaar moeten zijn en tegen 2028 zouden alle werken aan de gevels klaar moeten zijn. Die timing lijkt nu vertraging op te lopen. Volgens de krant La Libre zullen de werken immers pas in 2020 beginnen. Dat zegt Buyle in de krant. Daardoor zal de voorgevel pas in 2022 gerenoveerd zijn en zullen de laatste stellingen slechts in 2032 verdwijnen.

"Gebrek aan visie"

Een situatie die Jean-Pierre Buyle, voorzitter van de orde van Franstalige en Duitstalige balies, irriteert: "Er is 320 miljoen euro gevonden om het voormalige justitiepaleis van Antwerpen te renoveren en het nieuwe te bouwen, er zijn budgetten toegekend voor de justitiepaleizen van Brugge, Gent, Kortrijk, Bergen, Luik en Namen, maar er is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna niets gedaan voor dat van Brussel", zo betreurt hij.

Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, zegt dat hij "bezorgd" is over het gebrek aan visie over de toekomst van het justitiepaleis. "Er is geen echt renovatieproject", betreurt Hennart. "Er is geen bestek, geen analyse van wat nodig is. Men herstelt hier een trap, renoveert daar een zaal... Op goed geluk. Dat is niet ernstig."

Volgens La Libre komt het prijskaartje van de hele onderneming neer op 100 miljoen euro. "Dat cijfer lijkt me belachelijk", aldus nog Hennart. "Dat is de mensen zand in de ogen strooien. Uit de meest optimistische cijfers blijkt dat er minstens 300 à 400 miljoen nodig is voor de renovatie."