© Shutterstock

Op deze manier wil Zweden de afvalberg kleding kleiner maken

Schoenen kapot, dan koop je toch gewoon een nieuw paar? Gat in de jas? In de vuilbak ermee. Het is aan deze wegwerpcultuur dat de Zweedse regering paal en perk wil stellen. Dat doet het door een voorstel tot verlaging van de btw op allerhande herstellingen op tafel te leggen. Goed nieuws voor de kleermakers, schoenlappers én voor de afvalberg.

flb

Omdat het kopen van een nieuw paar schoenen of een nieuwe wasmachine soms goedkoper is dan die te laten herstellen, hebben de Zweedse meerderheidspartijen een plan op tafel gelegd waarin herstellingsdiensten voortaan minder belast zullen worden. De btw zou daarbij dalen van 25 naar 12 procent. Daarmee wil het komaf maken met de wegwerpcultuur en de enorme afvalberg die al die weggegooide spullen creëren. Bovendien zou de helft van het geld dat je besteedt aan die herstelling fiscaal aftrekbaar worden.

"We geloven dat dit de kosten substantieel zal verlagen en het dus economisch rationeler wordt om de spullen te laten herstellen", zegt minister van Financiën en Consumentenzaken Per Bolund. "Ik merk dat er in Zweden momenteel een verschuiving in mentaliteit plaatsvindt. Er is een verhoogd bewustzijn dat we spullen langer moeten gebruiken om de consumptie van materialen te beperken."

De wet wordt in december voorgelegd voor stemming en als die wordt goedgekeurd gaat die van kracht vanaf 1 januari 2017.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer