© REUTERS

Paus verrast: “Doodstraf is in geen enkel geval aanvaardbaar”

Paus Franciscus vindt dat de doodstraf in geen enkel geval aanvaardbaar is. “Het is een aanval op de onschendbaarheid en waardigheid van de mens”, is opgenomen in de catechismus van de katholieke kerk. Dat is een opmerkelijke verandering, want tot nu toe keurde de katholieke kerk de doodstraf in bepaalde gevallen goed.

gjs

De versie uit 1992 van de catechismus liet nog de deur op een kier voor de doodstraf ter bestraffing van extreme misdaden, “als het de enige manier was om de levens van mensen effectief te beschermen tegen de agressor”. Maar in de nieuwste versie verwoordt paus Franciscus het zeer categorisch: “De Kerk leert, in het licht van het evangelie, dat de doodstraf een onmenselijke maatregel is die afbreuk doet aan de waardigheid van een persoon en de Kerk legt er zich vastbesloten op toe om de doodstraf overal op aarde afgeschaft te zien.”

Het Vaticaan gelooft dat er inmiddels nieuwe manieren zijn om de maatschappij te beschermen die de doodstraf niet langer aanvaardbaar maken. “De waardigheid van de mens gaat niet verloren, zelfs niet na het plegen van zware misdaden”, klinkt het in de nieuwe leer.

De paus had groen licht gegeven voor deze opmerkelijke wijziging in de catechismus op 11 mei in een audiëntie met de prefect van de Congregatie van Geloofsleer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER