Direct naar artikelinhoud
Mawda

Communicatieprobleem lag mogelijk aan de basis van overlijden Mawda

De overleden peuter Mawda.Beeld Tim Dirven

Het overlijden van het Koerdische meisje Mawda (2) is mogelijk veroorzaakt door een communicatieprobleem tussen verschillende politie-eenheden. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF op gezag van een politiebron en de advocaat van de agent die het dodelijke schot afvuurde.

Het Koerdische meisje kwam op 17 mei om het leven tijdens een politie-achtervolging. Toen een busje met migranten op de E42 niet wilde stoppen, werd er geschoten. Daarbij werd Mawda dodelijk geraakt. De precieze omstandigheden van het ongeval blijven tot vandaag onduidelijk. Er is een onderzoek aan de gang naar de precieze omstandigheden.

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF waren de Naamse agenten die de bestelwagen achtervolgden op de hoogte van het feit dat er kinderen aan boord waren. Hun collega's van de federale politie die ter hulp schoten wisten dat niet. Ze kregen dit ook niet te horen.

Astrid

Het communicatiesysteem (het zogenaamde Astrid-systeem) van de federale politie had recent een update gekregen. De collega's uit Namen werkten nog met het oude systeem. Er zou die nacht, tijdens de achtervolging, dus geen communicatie mogelijk geweest zijn. De federale agenten konden de waarschuwingen van de Naamse collega's niet horen volgens de RTBF. "Dat betekent dat ze het busje moesten proberen te doen stoppen zonder dat ze over alle informatie beschikten", aldus een anonieme politiebron aan de omroep. 

De federale politie en het parket van Bergen wensten niet te reageren. Astrid, het bedrijf dat de communicatiesystemen van de Belgische politie- en hulpdiensten levert, zegt dat het mogelijk is dat de frequenties gewisseld zijn na de update. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Franse operatie

Onlangs dook al een mogelijk ander communicatieprobleem op in de zaak-Mawda. De Franse politie wist dat het busje waarin het gezin van Mawda zat, betrokken was bij mensensmokkel, en volgde het met een gps-tracker. De Fransen hadden aan onze centrale diensten het gebruik van die tracker moeten melden in de centrale gegevensbank van de politie, maar het is niet duidelijk of zij dat gedaan hebben. Dat is belangrijk, want tijdens een achtervolging wordt dat voertuig altijd gecontroleerd in die centrale databank.