Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

'Wij zijn Q': nieuwe complottheorie houdt steeds meer Trump-aanhangers in de ban

'Wij zijn Q': nieuwe complottheorie houdt steeds meer Trump-aanhangers in de ban
Beeld Photo News

Steeds meer Trump-aanhangers zijn in de ban van de complottheorie 'Q' of 'QAnon'. Tijdens een rally van de president in Florida, afgelopen dinsdag, dook de letter 'Q' overal op: op spandoeken, plakkaten en T-shirts. Wie is Q, en hoe gevaarlijk is dit?

Tot nu toe bespraken aanhangers hun verknipte samenzweringstheorie uitsluitend op online fora. Het eerste bericht van 'QAnon', wat staat voor 'Q Anonymous', verscheen in oktober op het forum 4chan. Wie Q is - een man, een vrouw of een groep mensen - is niet duidelijk. De bron doet zich alleszins voor als een hooggeplaatst functionaris binnen de Amerikaanse overheid, met toegang tot 'top secret' informatie.

Geregeld laat Q cryptische boodschappen - broodkruimels - op zijn volgers los. Deze believers van het eerste uur proberen de gedeelde informatie als rasechte detectives te ontcijferen en noemen zichzelf 'bakkers'.  Daaruit groeide een spectaculaire samenzweringstheorie. Gaat u even zitten.

Alle vorige Amerikaanse presidenten en machtshebbers zouden deel uitgemaakt hebben van een verborgen netwerk. Een soort “staat in de staat” die verwikkeld is in allerlei criminele operaties. Waaronder het ontvoeren en verkrachten van kinderen. President Trump zou zijn uitverkoren om in Washington dat netwerk bloot te leggen en de criminelen uit vorige regeringen in de gevangenis te doen belanden. Die revolutie noemen Q-aanhangers “De Storm”. Wanneer president Trump afgelopen herfst op een diner met militairen sprak over de “stilte voor de storm”, lazen alle Q-aanhangers daar uiteraard een verwijzing in naar hun theorie.

Bovendien zou de president hiervoor samenwerken met speciaal aanklager Mueller om prominente Democraten te ontmaskeren en de onfortuinlijke kinderen uit het pedofilienetwerk te bevrijden. Het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de verkiezingen, wordt in de ogen van Q-aanhangers enkel een manier om Trump en de speciaal aanklager stokken in de wielen steken. 

QAnon is een vervolg oppizzagate, een andere gekke complottheorie waarbij Hillary Clinton samen met haar campagneleider John Podesta een pedofilienetwerk zou leiden vanuit een kelder van een pizzazaak in Washington D.C. 

Donald Trump tijdens zijn rally in Florida.Beeld EPA

De theorie houdt steeds meer mensen in zijn greep. Afgelopen dinsdag, in Florida, toonde 'Q' zich voor het eerst aan de hele wereld. Net daarin schuilt het gevaar, volgens experten.

Het gevaar is immers reëel dat volgelingen hun fantasie voor waar aanzien en ook in het echte leven te hard van stapel lopen. Daarin worden ze gesterkt door sommige beroemdheden, zoals Roseanne Barr, die meegaan in de fantasie en op Twitter hun steun uitdrukken voor QAnon.

Pizzagate

De hele hype creëert een soort vijandigheid die wel eens fout kan aflopen. Dat was in 2016 ook al bijna het geval door die andere complottheorie, 'Pizzagate'. Die stelde dat Hillary Clinton samen met haar campagneleider John Podesta een pedofilienetwerk zou leiden vanuit de kelder van een pizzazaak in Washington D.C. Een gewapende man die dat alles nogal letterlijk nam, was het  desbetreffende restaurant binnengelopen om de aanval in te zetten. Er vielen gelukkig geen doden of gewonden.

Hillary Clinton.Beeld EPA

Dergelijke incidenten, tweets van beroemdheden en de prominente aanwezigheid van Q-borden tijdens de rally van dinsdag in Florida hebben geleid tot meer aandacht voor QAnon in de media.

Whitney Phillips, professor communicatie aan de Universiteit van Syracuse, maant mediahuizen tot voorzichtigheid zodat ze niet nog meer mensen mobiliseren voor bizarre complottheorieën. "Als een specifieke samenzwering alleen de ronde doet binnen een bepaalde gemeenschap, zal een reportage daarover er alleen maar voor zorgen dat steeds meer mensen eraan worden blootgesteld", meent ze.

"Niet alleen hebben deze personen de neiging om de reguliere berichtgeving in de media nauwgezet te volgen, ze verpakken hun boodschappen zodanig slim om de media-aandacht volop te maximaliseren," zegt ze. "Ze vinden het geweldig wanneer ze het nieuws halen."

Pizzagate
Beeld Photo News

De voorbije dagen heeft Q inderdaad links naar mediaberichten gepost en beweerd dat de impact ervan "precies op schema" ligt. Vandaag verscheen een nieuw bericht van het account: "Welkom aan de reguliere media. We wisten dat deze dag zou komen."