Direct naar artikelinhoud

Trump-woordvoerster Sarah Sanders weigert te zeggen dat de pers niet de vijand van het volk is

Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders.Beeld AP

Donald Trumps woordvoerster Sarah Sanders kreeg op een persconferentie in het Witte Huis herhaaldelijk de vraag of ze de mening van de president deelt, dat de pers de "vijand van het volk" is. Sanders ontweek de vraag, nam geen standpunt in en liet na om de aantijgingen te ontkennen. Sanders zei dat ze in naam van de president spreekt en dat die zijn mening al duidelijk heeft gemaakt.

Eerder liet Trumps dochter Ivanka al weten dat ze het niet met haar vader eens is wat zijn standpunt ten opzichte van de pers betreft. "Er is zeker een aanzienlijk aantal berichten over mij geweest waarvan ik weet dat ze niet helemaal accuraat zijn. Dus... ik begrijp wel de gevoeligheden, waarom sommige mensen bezorgdheden hebben en mopperen, vooral wanneer ze zich geviseerd voelen. Maar nee, ik heb niet het gevoel dat de media de vijand van het volk is”, aldus de first daughter.

Op een bijeenkomst van nieuwssite Axios in Washington kreeg Ivanka donderdag de vraag of ook zij de media beschouwt als 'vijanden van het volk'? "Neen, dat doe ik niet." Uit eigen ervaring weet ze wel hoe het aanvoelt om slachtoffer te zijn van valse berichtgeving. "Maar neen, ik heb niet het gevoel dat de media vijanden van het volk zijn."

Donald Trump zelf reageerde via zijn favoriete mediakanaal Twitter. "Ze vroegen mijn dochter Ivanka of de media vijanden van het volk zijn. Ze zei correct 'neen'. Het zijn de FAKENEWS, een groot deel van de media, die vijanden van het volk zijn."

Trumps woordvoerder Sarah Sanders weigerde dan weer om haar persoonlijke standpunt kenbaar te maken. Dat leidde tot een gespannen woordenwisseling met journalist James Acosta van CNN, die haar onder druk bleef zetten om antwoord te geven.

Sanders beet fel terug. "Voor zover ik weet ben ik de eerste perssecretaris in de geschiedenis van de Verenigde Staten die beveiliging door de geheime dienst nodig heeft", zei ze. Ook beschuldigde ze de media ervan de bevolking op te jutten om de president en zijn regering verbaal lastig te vallen. Ook beschuldigde ze de pers in het algemeen en CNN in het bijzonder ervan dat ze haar verschillende malen persoonlijk hebben aangevallen.

Acosta gaf toen dat "iedereen hier in deze stad regelmatig door de 'vleesmolen' gehaald wordt en dat hem dat spijt", maar liet de kwestie niet los. "Ik denk dat het goed zou zijn als je nu, hier, tijdens deze briefing met de pers tegen de mensen die hier verzameld zijn, zegt dat ze niet de vijand van het volk zijn. Mensen in de hele wereld kijken naar wat jij zegt."

Sanders weigerde opnieuw op de vraag in te gaan en bekritiseerde opnieuw de pers die "persoonlijke aanvallen doet met als enige reden het opwekken van woede".

Trump-woordvoerster Sarah Sanders weigert te zeggen dat de pers niet de vijand van het volk is
Beeld AP

"Schandelijk"

Toen Acosta nogmaals probeerde om Sanders te laten zeggen dat ze het niet met de president eens was dat de pers de vijand van het volk is - 'zelfs zijn eigen dochter heeft openlijk gezegd dat ze het niet met hem eens is' - ontweek Sanders de vraag. "Ik waardeer je passie, ik deel die. Ik heb over deze vraag gereflecteerd, ik heb over mijn persoonlijke gevoelens nagedacht, maar ik ben hier om voor de president te spreken en hij heeft zijn standpunt duidelijk gemaakt."

Daarop verliet Acosta, die zich de laatste maanden opgeworpen heeft als verdediger van de pers, de zaal. Later stuurde hij een tweet de wereld in waarin hij zegt dat hij triest is over het verloop van de persconferentie. "Ik ben opgestapt want ik ben enorm teleurgesteld over wat er zojuist is gebeurd. Sarah Sanders kreeg herhaaldelijk de kans om tegen de pers te zeggen dat ze niet de vijanden zijn en ze wilde dat niet doen. Schandelijk."

Twitter bericht wordt geladen...