Direct naar artikelinhoud

Justitie maakt gehakt van N-VA-voorstel om wapenhandelaars illegale wapens te laten vernietigen

Er slingeren nog altijd honderden illegale of in beslag genomen wapens rond op de griffies", zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote.Beeld Photo News

De overheid vernietigt in beslag genomen wapens met te veel vertraging en dat is onveilig, hekelt de N-VA. "Totaal ongerechtvaardigd", reageert de FOD Justitie. "Er is geen probleem met het beheer van de stocks die vernietigd moeten worden. De Wapenproefbank voert haar werk correct uit."

De N-VA kan het niet langer aanzien hoe wordt omgesprongen met de duizenden wapens die het gerecht toch in beslag kan nemen. De regeringspartij hekelde de gang van zaken vorig jaar al, maar stelt dat niets verandert. "Er slingeren nog altijd honderden illegale of in beslag genomen wapens rond op de griffies", zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote in De Tijd.

"Dat komt omdat alleen de Wapenproefbank in Luik en haar amper 20-tal werknemers wapens mogen neutraliseren en vernietigen, en omdat ze met een enorme achterstand kampt. Ook bij de proefbank blijven de wapens gewoon liggen. Het is nochtans belangrijk de illegale exemplaren zo snel mogelijk uit de omloop te halen voor bepaalde individuen op gedachten komen", zegt Degroote.

FOD Justitie verwerpt de aantijgingen. "De instroom bij de Wapenproefbank is vandaag niet groter dan de uitstroom", verzekert de overheidsdienst. Justitie ontkent ook dat wapens blijven "rondslingeren" op de griffies. De wapens blijven er volgens de dienst zo kort mogelijk, in afwachting van een beslissing van de procureur of de rechtbank.

N-VA: "Op griffies slingeren nog honderden illegale wapens rond"
Beeld Photo News

Wapenhandelaars

De N-VA heeft een wetsvoorstel klaar om "de wantoestanden aan te pakken" en het huidige systeem te hervormen. Dat zou erin voorzien dat ook wapenhandelaars voortaan wapens mogen neutraliseren en vernietigen.

De FOD verzet zich daar vierkant tegen. "Dit is een opdracht met grote openbare veiligheidsbelangen die niet aan de private sector kan toevertrouwd worden", stelt de overheidsdienst, die beklemtoont dat het voor een veilige en correcte gang van zaken ook belangrijk is dat de activiteit gecentraliseerd blijft.

Volgens Justitie zijn wapenhandelaars ook "materieel niet in staat" om een vuurwapen totaal en onomkeerbaar te vernietigen. Dat moet minutieus gebeuren, want er mag immers geen enkel onderdeel meer overblijven dat zou kunnen dienen om andere wapens te maken. "De meest eenvoudige en veilige manier is wapens vernietigen in een hoogoven", klinkt het. 

Wapenhandelaars
Beeld Photo News