© Foto Kurt

Deze bushokjes zijn ‘onverwoestbaar’, maar stilaan ook onbetaalbaar

De speciaal ontworpen “vandalismebestendige” bushokjes van De Lijn zijn een inslaand succes. Al 30 Vlaamse gemeenten hebben er één of meerdere besteld, De Haan op kop, dat er al 5 plaatste. Maar dat begint een dure grap te worden voor de overheid, die het grootste deel van de factuur moet ophoesten.

Het is een nieuwigheid in het gamma van De Lijn: naast gewone glazen bushokjes kunnen gemeenten sinds kort ook vandalismebestendige schuilhuisjes bestellen, opgetrokken uit staal en stevig geperforeerd metaal dat een anti-graffitibehandeling kreeg. “Op verzoek van enkele gemeentebesturen die geregeld met vandalisme worden geconfronteerd”, aldus de vervoersmaatschappij.

Maar dat blijken nogal wat gemeenten te zijn. Intussen staan er 60 van deze speciale en ook duurdere schuilhuisjes ­– prijs: zo’n 6.000 euro – in 17 West-Vlaamse, 15 Oost-Vlaamse, 12 Vlaams-Brabantse en 10 Antwerpse gemeenten.

Comfort reizigers

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) reageert tevreden. “Goede schuilhuisjes zijn belangrijk voor het comfort van de reiziger. Daarom ook neemt de Vlaamse overheid het grootste deel van de kostprijs voor zijn rekening.” Hij beklemtoont wel dat er geen geld is om overál vandalismebestendige bushokjes op te trekken. Terwijl er in Vlaanderen jaarlijks tussen de 600 en 900 bushokjes beschadigd worden.

Of die ‘onverwoestbare’ schuilhuisjes hun naam ook waarmaken? “Ja, ze houden wel degelijk stand”, zegt een tevreden Peter Breemersch, de burgemeester van De Haan. “Voor ons zijn ze een geschenk uit de hemel. Want op enkele afgelegen plekken werden onze bushokjes sneller vakkundig vernield dan de gemeente ze kon herstellen.” Even speelde de gemeente zelfs met het idee om op die plekken dan maar simpele betonnen bushokjes te zetten.

De nieuwe schuilhuisjes mogen dan dapper standhouden tegen het geweld van vandalen, daarmee is De Haan nog niet helemaal van zijn probleem verlost: “Nu ze de bushokjes niet meer klein krijgen, worden onze digitale infoborden de jongste tijd met stenen bekogeld”, zucht schepen van Mobiliteit Rudy Claus.