Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Moeder van Osama bin Laden spreekt voor het eerst: "Mensen op school veranderden mijn zoon"

Osama bin Laden.Beeld AP

In een exclusief interview met The Guardian heeft de moeder van Osama bin Laden, de oprichter van Al Qaida, voor het eerst publiekelijk van zich laten horen. "Hij was een goed kind tot hij mensen leerde kennen die hem brainwashten." 

Het is voor het eerst dat de familie van Osama bin Laden met de pers praat. In een exclusief interview met de Britse krant The Guardian geven Alia Ghanem, de moeder van Osama bin Laden, en diens halfbroer Ahmed een inkijk in hun leven als familielid van de beruchte leider van Al Qaida. Hij werd in 2011 gedood door Amerikaanse mariniers als vergelding voor de aanslagen van 11 september 2001.  

Volgens de familie zagen ze Osama voor het laatst in 1999, in Afghanistan. "Hij was toen gelukkig om ons te zien", aldus moeder Ghanem. Dat ze haar moederlijke trots nog niet verloren is, blijkt duidelijk in het interview. "Hij was een heel goed kind en zag mij heel graag."

Volgens Osama's moeder liep het echter mis op school. "Hij studeerde economie aan de King Abdulaziz Universiteit in Jeddah. De mensen daar veranderden hem. Hij werd een andere man." Volgens Ghanem geraakte bin Laden er gebrainwasht. 

Op de vraag of ze er ooit vanuit ging dat haar zoon een jihadist zou worden, antwoordt ze dat die gedachte nooit in haar opkwam. Toen ze zich realiseerde dat Osama een wereldwijd beruchte jihadist was, was ze "enorm ontgoocheld". "Ik wilde niet dat zoiets gebeurde. Waarom zou hij alles op zo'n manier weggooien?"

'Waarom zou hij alles op zo'n manier weggooien?'

Osama's halfbroer Ahmad nuanceert de woorden van de moeder. "Een moeder kan nooit een objectieve getuige zijn", zegt hij. "Het is nu 17 jaar geleden sinds 9/11 en ze blijft nog steeds in ontkenning. Ze zag hem zo graag en weigert om hem dergelijke dingen kwalijk te nemen."