Direct naar artikelinhoud
Buitenland

"Russische spion werkte meer dan 10 jaar op Amerikaanse ambassade in Moskou"

De Amerikaanse ambassade in Moskou.Beeld EPA

Een mogelijke spion heeft jarenlang gewerkt op de Amerikaanse ambassade in Moskou. De Russische vrouw had onder meer toegang tot het reisschema van de Amerikaanse president, melden bronnen aan The Guardian. 

De Russische vrouw zou toegang gehad hebben tot allerlei vertrouwelijke informatie, zoals onder meer het intranet van de geheime dienst, maar ook het schema van de president en vicepresident. Ze werkte meer dan tien jaar op de ambassade in Moskou. 

Twee jaar geleden kwam ze als verdachte in beeld bij een routineveiligheidsonderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdienst RSO (Regional Security Office). Twee onderzoekers van de dienst ontdekten dat de vrouw regelmatig niet-goedgekeurde ontmoetingen had met leden van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Begin 2017 sloeg het RSO alarm over de mogelijke spion, zo valt te lezen. Maar de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de ambassades, zette zelf geen onderzoek op. In plaats daarvan ontsloeg de dienst haar enkele maanden later in alle stilte.

Haar vertrek viel ook samen met de diplomatieke ruzie tussen Rusland en de VS, waarbij het Kremlin 750 Amerikaanse diplomaten uitzette. Die timing diende dus als ideale dekmantel en zo kon gezichtsverlies vermeden worden, klinkt het nog in The Guardian