iStock
Volledig scherm
© iStock

Extreme droogte deed machtige Maya-rijk verdwijnen

Wetenschap & planeetDe ondergang van het Maya-rijk, tussen 800 en 1000 na Christus, werd eerder al in verband gebracht met klimaatveranderingen. Volgens een onderzoeksteam ging de Maya-beschaving ten onder aan extreme droogte. De omvang van de droogte bleef tot nog toe een groot mysterie, maar nu is er voor het eerst bewijs hoe droog het toen precies was. Zo staat vandaag te lezen in het Amerikaans wetenschappelijke tijdschrift 'Science'.

19 reacties

  • Mark Broeckx

    5 jaar geleden
    Er is een documentaire dat stelde dat de ondergang te wijten was aan seksuele escapades. Na het kijken van die docu wist ik al dat niet waar was. Ik denk dat het een docu was van Nat Geo zelf.
  • Ed Sullivan

    6 jaar geleden
    Maya's das iets anders dan inca'sen asteken he
  • Ferdinand Engelbeen

    6 jaar geleden
    Ook in de huidige VS zijn er tekenen gevonden van een ruim 200 jaar lange droogteperiode die de "cliffdwellers", de bewoners van de rotswand woningen, uit hun huizen verdreef. Als het hier eens om de 42 jaar kurkdroog en warm is, dan is het paniek. Als het 200 jaar zou duren, dan zou je nog eens anders piepen...
  • emiel wouters

    6 jaar geleden
    Ja eentje die het toch beter weet, maar na 1450 viel dus het Mayarijk ten prooi aan de Spanjaarden. Natuurlijk hebben ook de Azteken geboet onde de Spanjaarden.
  • Michel Jacobs

    6 jaar geleden
    Klopt. Ik zeg altijd dat iedereen zo'n angst heeft van tsunami's, vulkaanuitbarstingen, tornado's, tyfoons en aardbevingen, maar droogte is de ergste natuurramp.Nochtans is bv in Vlaanderen al sinds de jaren 70 geweten dat het grondwaterpeil zienderogen naar beneden gaat en blijft gaan en dat de vegetatie daar onder lijdt.We verbruiken te veel water, en ondanks de inspanningen van veel bedrijven, vooral de industrie.