Klimaatakkoord kan in werking treden dankzij "historische" goedkeuring Europa

Het klimaatakkoord van Parijs kan op 7 november wereldwijd officieel in werking treden. Via een versnelde procedure heeft nu ook het Europees Parlement de tekst geratificeerd. Eerder kwam er al groen licht uit China en de Verenigde Staten.
VN-baas Ban Ki-moon was in het Europees Parlement tijdens de stemming.

Het klimaatakkoord van Parijs werd in december vorig jaar afgesloten, en bepaalt dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot 1,5 Ă  2 graden.

Het akkoord kon pas juridisch bindend worden als minstens 55 ondertekenaars die samen goed zijn voor minimum 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen het akkoord ratificeren.

De twee grootste vervuilers - China en de VS - deden dat al. Nu heeft het Europees Parlement dat voor de Europese Unie ook gedaan. "Een historische stemming", volgens velen. Met die bekrachtiging kan het klimaatakkoord op 7 november in werking treden.

Nu het akkoord van Parijs kracht van wet krijgt, moeten de gemaakte afspraken omgezet worden in concreet beleid. De Europese Unie stelt alvast voor haar uitstoot tegen 2030 met 40 procent te reduceren.

Nog geen Belgisch fiat

De EU - de derde grootste vervuiler - had voor de goedkeuring wel een versnelde procedure nodig. Normaal gezien moet de Unie als geheel samen met de lidstaten bekrachtigen, maar dat proces duurt te lang. En de deadline was 7 oktober, zodat het klimaatakkoord een maand later kan ingaan.

Daarom beslisten de Europese ministers van Milieu vorige week om de EU eerst apart te laten bekrachtigen. En met 610 stemmen tegen 38 en 31 onthoudingen heeft het Europees Parlement vandaag groen licht gegeven. Daarmee staat de teller van het akkoord van Parijs op 63 ondertekenaars, goed voor zo'n 64 procent van de uitstoot.

De Europese landen moeten nu zo snel mogelijk volgen, vindt VN-secretaris-genraal Ban Ki-moon, die bij de stemming in het Europees Parlement aanwezig was. "In tijden van verdeeldheid moeten we het eens zijn over het allerbelangrijkste: het klimaat."

Ons land moet nog ratificeren, en dat verloopt moeizaam: de zes parlementen moeten dat doen. Dat zal allicht niet meer lukken dit jaar. En zo beslist België voorlopig niet mee over de uitvoering van het klimaatakkoord.

Meest gelezen