Direct naar artikelinhoud
Nieuw-Zeeland

Australische soldaat gered nadat hij zeven dagen overleefde in vrieskou op berg

Een zicht op Mount Aspiring, de berg die de soldaat in zijn eentje bedwongen had toen hij in de problemen kwam.Beeld Shutterstock

Een Australische bergbeklimmer die in de vrieskou gestrand was op de top van een berg in Nieuw-Zeeland, is vrijdag uit zijn benarde situatie gered. De man kon zeven dagen in leven blijven doordat hij zichzelf had ingegraven. Hij liep wonderwel slechts "lichte vrieswonden" op, zo lieten de hulpdiensten weten.

Terry Harch, een 29-jarige militair, begon vorige vrijdag aan zijn wandeling in het Nationaal Park Mount Aspiring in Wanaka. Hij zou de berg in enkele dagen beklimmen, en werd op maandag terug verwacht. Toen hij die dag niet terugkwam, werd hij als vermist opgegeven.

De reddingsoperatie die meteen werd opgestart, werd bemoeilijkt door felle rukwinden. De hulpdiensten konden de bergbeklimmer daardoor moeilijk bereiken.

Intussen slaagde de Australiër erin te overleven door zich in te graven in de sneeuw. De diepe put vormde zijn schuilplaats, waar hij een hele week in zijn eentje doorbracht, zonder slaapzak, water of voedsel.

Noodsignaal

Harch had wel een trackingapparaat bij zich, waarmee hij dinsdag een noodsignaal uitzond. Zelfs toen duurde het nog twee dagen vooraleer reddingswerkers hem konden bereiken. 

Daarmee was zijn lijdensweg nog niet ten einde. Het was te winderig om een helikopter te doen landen, maar hulpverleners konden hem donderdag wel voedsel, warme drank en een tent brengen. 

Pas vrijdag om 15.35 uur (plaatselijke tijd) konden de reddingswerkers profiteren van de kortstondige gunstige weersomstandigheden om de Australiër naar beneden te halen. Opmerkelijk genoeg had hij slechts enkele lichte vrieswonden en kon hij zelfs nog naar de helikopter zwaaien. "Buitengewoon", volgens de reddingswerkers.

Volgens de autoriteiten heeft de man hevige winden, zware sneeuwval en temperaturen tot -16 graden Celsius overleefd. In het zuidelijke halfrond is het nu immers winter.