Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Donald Trump Jr. vergelijkt Democratisch platform met nazibeweging

Donald Trump Jr.Beeld AFP

Volgens Donald Trump Jr. vertoont het platform van de Democratische Partij opvallende gelijkenissen met de nazibeweging in de jaren 30. Dat heeft hij gezegd na een filmvertoning over het onderwerp.

De zoon van de Amerikaanse president maakte woensdagavond zijn opwachting tijdens een evenement ter gelegenheid van de nieuwe film van conservatief opiniemaker Dinesh D'Souza. De film, Death of a Nation: Plantation Politics and the Making of the Democratic Party, exploreert banden tussen de Democratische partij en de nazi's, en vindt ook gelijkenissen tussen presidenten Donald Trump en Abraham Lincoln. 

"Als je kijkt naar wat het nazi-platform in de vroege jaren 1930 deed, en wat het DNC-platform nu doet, zie je: die dingen zijn vreselijk gelijkaardig, het is angstaanjagend", zei Donald Trump Jr. in een interview met One America. "Voor mij is dat een van de meest frappante dingen die ik heb opgepikt uit de film, want het is net het tegenovergestelde van wat je verteld wordt."

Alt-right

Trumps zoon zei niets over alt-right, de rechtse beweging waarvan veel leden zichzelf identificeren als neonazi's en die zich tijdens de presidentsverkiezingen openlijk heeft uitgesproken voor Trump. De president kwam vorig jaar onder vuur te liggen omdat hij weigerde dergelijke groepen te veroordelen nadat een vrouw tijdens een betoging om het leven kwam in Charlottesville, Virginia. 

"Ik hoor links altijd spreken over fascisme en nazisme aan de rechterzijde", ging Trump Jr. verder. "Als je kijkt naar het echte verhaal van hoe deze dingen evolueerden, en je kijkt naar dat platform en het platform van modern links, dan zie je dat die twee op één lijn staan, en dat in tegenstelling tot rechts."

Dinesh D'Souza, die ook een boek schreef met dezelfde titel, is geen vreemde voor de familie Trump. De president schonk hem in mei volledige gratie nadat hij schuldig gepleit had voor het overtreden van de campagnefinancieringswetten in 2014.