Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Klimatoloog André Berger: "Het is te laat"

Professor André Berger is klimatoloog aan de Université Catholique de Louvain.Beeld RV

2017 verschroeide ettelijke klimaatrecords, zo blijkt uit het Staat van het klimaat-rapport. "Het is zeer frustrerend dat wij al vijftig jaar waarschuwen voor wat nu onherroepelijk gebeurt en waar we geen grip meer op hebben", zegt klimatoloog André Berger (UCL).

Door de klimaatverandering verdubbelt de kans op hittegolven zoals nu, zo bleek onlangs. "De trend is steeds duidelijker", zegt Berger. "We zullen daarmee moeten leren leven. Maar je weet nooit wanneer wat waar zal gebeuren. Momenteel zijn er in Polen dodelijke overstromingen en is het hier snikheet, dat kan volgend jaar omgekeerd zijn", zegt Berger. "Wat we wél zekerder en zekerder weten en vaststellen, is dat het vanaf nu enkel warmer wordt. Met meer extreem weer.”

Collega's zien het nu zeer donker in en publicaties als The Economist, toch geen groene ngo, koppen 'We verliezen de strijd tegen de opwarming'. Overdreven?

"Het is inderdaad te laat om het Akkoord van Parijs nog te realiseren. De belofte om de gemiddelde temperatuurstijging tot 1,5 graden te beperken, kunnen we vergeten. We zitten nu al aan 1,2 graden warmer. Dat klinkt weinig, maar het zijn gemiddelden. Concreet zijn dat lokale pieken van extreme hitte. Bovendien zullen de oceanen, die erg veel van de warmte absorberen, tegen het einde van de eeuw al voor een graad gemiddelde opwarming zorgen. Ook al stoppen we nu met alle uitstoot, dan nog blijven de oceanen, als een chauffage, nog jaren die hitte afgeven."

'Mensen die beweren dat er regio's zouden bestaan die niet worden getroffen, begrijpen niets van het klimaatsysteem. Alles hangt aan elkaar'

Lees ook: Hoe 2017 alle klimaatrecords verpulvert

Het lijkt door de hitte nu wel alsof we hier voor het eerst voelen dat ook onze contreien niet gespaard blijven.

"Je moet altijd kijken naar trends, niet naar één hete zomer, maar de trend is steeds duidelijker. Het huis staat in de fik en de mensen die beweren dat er regio's zouden bestaan die niet worden getroffen, begrijpen niets van het klimaatsysteem. Alles hangt aan elkaar. Extreme regenval, droogte en hitte zijn ook, en steeds vaker, ons deel."

U werkt al bijna vijftig jaar als klimatoloog. Hoe kijkt u nu naar de situatie?

"Als je ziet wat er aan de hand is, zou je zin hebben om er de brui aan te geven. Ik begrijp collega's die dat voelen, maar ik wil daar niet aan toegeven. Wij zijn vooral kwaad, gefrustreerd. De voorspellingen komen uit en blijken soms zelfs onderschattingen. Tien jaar geleden werd je scheef bekeken wanneer je zei dat de ijskappen van Groenland konden smelten, bijvoorbeeld. Men heeft niet echt naar ons willen luisteren. Was dat wel gebeurd, dan hadden we in de afgelopen decennia zonder draconische en onrealistische maatregelen de knop kunnen omdraaien."