Honderden gezinnen zonder stroom, moeilijke avondspits verwacht

© Photo: Tom Palmaers

Bij werken met een verhuiskraan in de Beersestraat in Huizingen heeft de kraan dinsdagnamiddag om 14.21 uur een bovengrondse hoogspanningslijn geraakt. Bij het incident werden drie hoogspanningsposten van Elia betrokken. Na goed een uur konden technische ploegen van Elia de toevoer herstellen. Dat vernam Belga van Marleen Vanhecke, de woordvoerster van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

gjs

Het incident veroorzaakte een stroomonderbreking in het distributienetwerk van Eandis ten zuiden van Brussel. Duizenden gezinnen in de regio Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Buizingen vielen zonder stroom, net als industriële klanten die Elia bedient. Ook vijf spoorlijnen tussen Ruisbroek en Halle vielen uit.

Technische ploegen van Elia kwamen ter plaatse en konden na een uur de toevoer op het Elia-net herstellen, aldus Vanhecke. Zij kreeg geen melding van gewonden bij het incident met de kraan. Eandis voerde nadien een reeks herschakelingen uit en om 16 uur hadden de laatste klanten opnieuw stroom, zo verklaarde een woordvoerder.

De aannemer had geen toestemming gevraagd aan Elia, wat noodzakelijk is voor werkzaamheden in de buurt van hoogspanningslijnen, benadrukt de woordvoerster nog.

De stroomstoring verstoort ook het treinverkeer op vijf spoorlijnen tussen Ruisbroek en Halle, meldde eerder Infrabel. “We hebben weer stroom gekregen rond 15.30 uur”, zegt Thomas Baken van Infrabel aan VRT. “Maar de vervolgvertragingen zullen nog zeker een uur tot twee uur duren. Dat wil zeggen dat zeker het eerste deel van de avondspits nog zeer moeizaam zal verlopen tussen Brussel-Zuid en Rijsel, Doornik en Bergen.”

Ook op de lijn van Brussel naar Antwerpen is er nog grote hinder. In Brussel-Noord staan honderden mensen te wachten op een trein naar huis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen