Topkok legt het nog één keer uit: op deze tien dingen moet je letten als je gaat barbecuën
De Nederlandse tv-kok Julius Jaspers weet dat veel mensen barbecueën eng, een gedoe of tijdrovend vinden. Nu er perfect barbecueweer op komst is, geeft hij tien tips.
1. De vlammen zijn niet je vrienden Bij barbecueën horen geen vlammen. Maak daarom je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, krijg je vlammen en verbrandt de boel. Gebruik met deze producten altijd een platesetter (een stalen of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).
2. Leg niet te veel tegelijk op de barbecue Verschillende gerechten hebben niet alleen verschillende smaken, maar het ene gerecht heeft vijf minuten nodig en het andere gerecht anderhalf uur. Je moet een professionele barbecueër zijn als je al die gerechten goed op tafel wilt kunnen brengen. En dan nog. Kies iets met een snelle bereiding om mee te beginnen en tover daarna iets wat lang gegaard heeft uit je oven of warmhoudbox dat je alleen nog maar hoeft te snijden/verdelen.
3. Open de barbecue niet te vaak Bij een barbecue met een deksel, en ik ga er even vanuit dat je die hebt, is het absoluut de bedoeling dat je het apparaat zo lang mogelijk dichthoudt. Hoe vaker je de barbecue opent, hoe warmer die wordt.
4. Meten is weten Investeer in een goede, digitale kerntemperatuurmeter, ik gebruik hem elke dag. Kost misschien 25 euro. Vlees wordt niet lekkerder als het te lang is gegaard. Hetzelfde geldt voor juist een minimale garing. In het ergste geval kun je ziek worden van vlees – kip of varken – dat de juiste temperatuur niet haalt.
5. Haal het vlees van de barbecue, maar ga niet direct snijden Dit geldt voor rund- en lamsvlees: haal het vlees van de barbecue en ga het niet meteen snijden. Laat het 10 minuten rusten onder een of twee velletjes aluminiumfolie. Je zult zien dat er daarna bij het aansnijden veel minder vocht uit stroomt. Dat vocht blijft zo langer in het vlees en dat blijft daarom sappiger.
6. Gebruik goede messen! Snijd je vlees met de juiste messen. Snijd vlees nooit met een kartelmes. Ik gebruik thuis altijd hetzelfde grote en hetzelfde kleine vleesmes, die ik regelmatig aanzet en een keer per jaar naar de slijper breng.
7. Werk netjes en schoon Kruisbesmetting is een groot gevaar in de keuken, ook thuis. Als je eerst de kipfilet snijdt op een plankje en vervolgens de komkommer op hetzelfde plankje, gaat het niet goed. Het gevolg kan zijn dat er dan salmonella van de kip aan de komkommer zit – met alle risico’s van dien.
8. Drink niet te veel Drink niet te veel tijdens het barbecueën. Je werkt met open vuur en het is vaak 600 graden in die pit. Barbecueën gebeurt heel vaak in de familiesfeer en dan rennen er kinderen rond. Zorg dat er iemand achter de barbecue staat (jij) die weet wat-ie doet.
9. Gebruik goede spullen Je moet goede spullen hebben en het goede nieuws: die hoeven dus helemaal niet duur te zijn. Er zijn heel veel goedkope, goede barbecues. Als je goede spullen gebruikt, dan zal je zien dat barbecueën leuk is.
10. Koop goede houtskool Een tankstation heeft die niet. Ik bereid alles op houtskool en niets op briketten. Briketten kun je minder snel in temperatuur verlagen, die blijven uren warm. Old school briketten ruiken bovendien vaak naar fossiele brandstoffen (zouden ze daarom zo lekker branden...?).
Julius Jaspers nieuwe boek heet Simple smart BBQ. (Carrera Culinair, €30)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PORTRET. Nancy toont haar lijf dat maar 42 kilogram weegt: “Er is geen oplossing voor. Enkel pijnstilling helpt”
-
Crocs en Pringles smelten samen in één schoen: waarom zijn we zo’n fan van ‘lelijke’ mode?
Goed nieuws voor alle fans van faux-fashion: vanaf vandaag kan je de limited-edition Crocs in samenwerking met chipsproducent Pringles in huis halen. Want het merk achter deze tuinsandaal weet: hoe gekker en opvallender de crocs, hoe beter. Wat is het geheim achter het succes van deze ‘foute’ kledij of schoeisel? Onze moderedacteur David legt uit. “Deze trend past perfect bij onze tijdsgeest.” -
PREMIUM
“Degene die gewurgd wordt, wil het”: jeugd loopt warm voor wurgseks, maar hoe gevaarlijk is het?
Een hand op de keel zetten, een gag ball in de mond nemen of iemand wurgen tijdens de seks: breath play waarbij je de ademhaling belemmert, is populair bij de Belgische jeugd. Ze vinden het ‘gewoontjes’, zo tonen recente cijfers van de Universiteit van Antwerpen. Seksuoloog Chloé De Bie en professor Manuel Morrens leggen uit hoe het voor een intenser orgasme kan zorgen, maar welke gevaren daar tegenover staan. “Het gaat niet over controle, maar over een ander gevoel.” -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM
Steeds meer jonge vrouwen claimen een ‘tweede puberteit’ mee te maken: wat is er aan de hand?
Heb je plots weer last van puistjes, moodswings of pas je niet meer in je kleren? Dat is de schuld van de ‘tweede puberteit’, beweren talloze jonge vrouwen op sociale media. “Wuif die klachten niet zomaar weg”, reageert gynaecologisch osteopaat Lieselot Theys. Ze verheldert wat er echt achter je ‘tweede puberteit’ kan schuilgaan, en hoe je best ingrijpt. -
PREMIUM
Barbara Dex, Els Dottermans en Andrea Croonenberghs over hun ‘houdbaarheid’: “Néén, we laten ons niet afserveren”
“Zingen geeft werkgelegenheid. In het theater en op tv wordt het steeds moeilijker op onze leeftijd.” Els Dottermans (59), Andrea Croonenberghs (59) en Barbara Dex (50) deelden recent de bühne. Een gesprek met drie vrouwen over verouderen: vaak moeilijk, maar evengoed mooi. “Ik streed heel mijn leven tegen de kilo’s. Nu stop ik ermee.” -
PREMIUM
COLUMN. Goedele Liekens geeft vrouwen de belangrijkste les rond orgasmes: “Je moet het wel durven”
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Aldi verkoopt opnieuw 11 keer goedkopere Dyson Airwrap: wij testten hem. “Grote verbazing dat ze dít konden kopiëren”
Herinner jij je de Airwrap van de Aldi nog? De tool die je dezelfde krullen, waves of steile lokken belooft als de hyperpopulaire Dyson, maar dan 11 keer (!) goedkoper. Deze zaterdag ligt de multistyler terug in de rekken. Al ben je er best snel bij, want de vorige keer was het toestel meteen overal uitverkocht. Maar is het de hype waard? Beautyredactrice Sophie deed de test. “Op deze vlakken doet Aldi het beter dan Dyson zelf.” -
PREMIUM
PORTRET. Vera toont haar lijf dat 35 keer onder het mes ging: “Ik hoef het niet mooi te vinden, maar ik wil het wél aanvaarden”
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJeroen Sabbe
Raoul van Hauwaert
Raoul van Hauwaert
Willy Vanlerberghe
Paul Standaert