Direct naar artikelinhoud
Hitte

Officieel: tweede hittegolf dit jaar in ons land

Officieel: tweede hittegolf dit jaar in ons land
Beeld Photo News

De tweede hittegolf van het jaar in ons land is sinds vanmiddag officieel een feit. Dat zegt weerman David Dehenauw. De eerste hittegolf startte op 13 juli en duurde tot en met 27 juli, de huidige hittegolf begon op 29 juli. Het is van 2006 geleden dat we nog eens twee hittegolven in hetzelfde jaar hadden.

Twitter bericht wordt geladen...

De hittegolf nam z'n aanvang op 29 juli. Nu het vandaag al voor de vijfde dag op rij minstens 25 graden is, en daarvan minstens drie dagen meer dan 30 graden is, spreken we officieel van een hittegolf. De einddatum zou volgens de weerman wellicht in de tweede helft van volgende week liggen.

Volgens Dehenauw is het van 2006 geleden dat we twee hittegolven in hetzelfde jaar hadden. Dat was ook zo in 1995 en 1911. Het record blijft 1947, met vier hittegolven. De langste hittegolf in ons land werd in datzelfde jaar opgetekend en duurde toen 19 dagen. De cijfers gaan terug tot 1901.

Om klimatologisch van een hittegolf te kunnen spreken zijn er minstens vijf opeenvolgende dagen met een temperatuur van 25 graden Celsius of meer nodig, waarvan bovendien minstens drie dagen met temperaturen van 30 graden Celsius of meer. De hittegolf eindigt op de dag dat de maximumtemperatuur in Ukkel onder de 25 graden zakt.

Officieel: tweede hittegolf dit jaar in ons land
Beeld Photo News